Un avion ucrainean militar doborât în estul Ucrainei, probabil de o rachetă din Rusia

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Un avion militar de transport a fost doborât, luni, pe teritoriul regiunii ucrainene Lugansk, în timp ce Rusia a reînceput să mobilizeze armata de-a lungul graniţei cu Ucraina, anunţă Reuters.

Un avion de transport AN-26 a fost doborât nu foarte departe de graniţa ruso-ucraineană, în apropiere de oraşul Davydo-Nikolskoye. Acesta transporta raţii alimentare şi s-a prăbuşit, luni după amiază, în mijlocul unui câmp.

Purtătorul de cuvânt al forţelor pro-Rusia din Lugansk, Oksana Chigrina, a anunţat că paramilitarii au luat prizonieri cinci membri ai echipajului. Informaţiile nu au putut fi confirmate.

Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletey, a anunţat că avionul zbura la 6.500 de metri deasupra solului, cu mult peste raza de acţiune a rachetelor anti-aeriene trase cu lansatoarele de umăr folosite până acum de paramilitarii afiliaţi Kremlinului.

Avionul a fost „doborât de o altă rachetă, mult mai puternică, probabil lansată din teritoriul Federaţiei Ruse”, a speculat ministrul.

Forţele pro-Rusia din estul Ucrainei nu au negat atacul. Întrebată dacă avionul ucrainean a fost doborât de paramilitarii afiliaţi Kremlinului, purtătorul de cuvânt din Lugansk a afirmat că „este evident că (ucrainenii) nu s-au lovit singuri”.

Iar relaţiile dintre Moscova şi Kiev continuă să se deterioreze.

Kremlinul a reînceput să maseze efective militare la graniţa cu Ucraina, numărul soldaţilor din zonă ajungând acum la 10.000-12.000, a anunţat luni un oficial NATO. Cu câteva luni în urmă Rusia mobilizase în jur de 40.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, după ce revoluţia pro-occidentală din Kiev a răsturnat guvernul. Dar ulterior Rusia a retras aproape toate trupele, nivelul de mobilizare scăzând sub 1.000, luna trecută.

„Încă de la mijlocul lui iunie am văzut dovezile unei mobilizări progresive de mii de soldaţi ruşi la graniţa ucraineană”, a afirmat oficialul, sub protecţia anonimatului.

„Acesta nu este un pas în direcţia potrivită. Este un pas prin care (Rusia) se distanţează de calmarea situaţiei”, a adăugat acesta.

Săptămâna trecută, o coloană de paramilitari afiliaţi Kremlinului au trecut graniţa dispre Rusia, intrând în Ucraina cu autovehicule militare, inclusiv tancuri, potrivit agenţiilor de ştiri ucrainene.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a acuzat Rusia că înarmează forţele pro-Rusia din Ucraina, chiar şi atunci când în mediile diplomatice cere negocierea unui armistiţiu.

Rusia a negat că oferă asistenţă militară forţelor separatiste din Ucraina.

Duminică, Kremlinul a avertizat Ucraina cu represalii „ireversibile” după ce un obuz neidentificat a căzut pe teritoriul Federaţiei Ruse şi a ucis o persoană.