Un apropiat al liderului SI a fost ucis într-o lovitură aeriană americană


Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist.
Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist. (Getty Imges)

Un secretar apropiat al liderului grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis în cadrul unei lovituri aeriene desfăşurate de coaliţia condusă de SUA asupra unui convoi de militanţi din Irak. Armata americană încă investighează dacă însuşi Baghdadi a fost ucis sau rănit în această operaţiune militară.

Auf Abdulrahman Elefery, zis şi Abu Suja, a murit atunci când avioanele coaliţiei au lovit vineri noaptea un convoi de vehicule SI în apropiere de oraşul nordic irakian Mosul. Alături de el au fost ucişi alţi câţiva membri ai grupului jihadist.

Au existat rapoarte contradictorii cu privire la soarta lui Abu Bakr al-Baghdadi, unii membri ai Statului Islamic postând pe Twitter că el nu se afla în convoi, în timp ce alte surse au declarat că el fie a fost ucis fie a fost grav rănit.

“Informaţia (cu privire la moartea lui al-Baghdadi) provine de la surse neoficiale şi nu a fost confirmată. Cercetăm în continuare în acest sens", a declarat un oficial irakian.

“Nu pot confirma că Baghdadi a fost ucis”, a declarat generalul Nicholas Houghton, din cadrul forţelor armate britanice. “Probabil va dura câteva zile pentru a avea o confirmare”.

Hisham al-Hashimi, un strateg irakian în domeniul securităţii, a confirmat că Abu Suja, “un apropiat al lui Baghdadi”, a fost ucis în lovitura aeriană care a distrus cel puţin 10 vehicule.

“El şi Baghdadi rareori umblau separat. Din acest motiv este posibil ca Baghdadi să fi fost cu el în momentul atacului”, a spus strategul.

Patrick Ryder, purtător de cuvânt pentru Comanda Centrală Americană, a declarat că forţele aeriene ale coaliţiei au desfăşurat o serie de lovituri aeriene împotriva unei adunări a liderilor grupului jihadist în apropiere de Mosul, fără a confirma uciderea lui Baghdadi.

Nu este pentru prima dată când a fost raportată uciderea liderului Statului Islamic.

Moartea lui Baghdadi, al cărui grup este considerat cea mai bogată şi mai bine echipată organizaţie teroristă din lume, ar fi un succes pentru preşedintele american Barack Obama care a fost criticat pentru faptul că atacurile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA nu au avut efectul dorit.

Preşedintele american a declarat că prin trimiterea a 1.500 de soldaţi şi consilieri militari americani suplimentari a avut loc o tranziţie de la o strategie defensivă la una ofensivă.

Bagdadul a salutat această iniţiativă tardivă, în contextul în care forţele irakiene nu reuşesc să recâştige terenul pierdut în faţa SI în vest şi nord.

Consilierii americani urmează să formeze şi să antreneze militari irakieni, ale căror capacităţi militare au fost diminuate în debandada din iunie, când Statul Islamic a preluat cu uşurinţă controlul asupra unui important arsenal de armament şi vehicule abandonate.

Forţele coaliţiei şi-au concentrat puterea aeriană asupra oraşului Kobane, aflat la graniţa cu Turcia, care a ajuns un simbol al abilităţii coaliţiei de a înfrânge jihadiştii.

Statul Islamic a lansat cu aproape 2 luni în urmă o ofensivă puternică asupra oraşului Kobane şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat duminică că până în prezent peste 1.000 de oameni, în majoritate jihadişti, au fost ucişi în acest asalt.