Un alt uragan Harvey - la Hollywood: mogul acuzat de hărţuire sexuală

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein (Getty Images)

Într-una dintre cele mai ciudate evoluţii de la Hollywood, un mogul al industriei filmului, Harvey Weinstein, a fost ţinta unui scandal declanşat de un articol publicat în New York Times, care îl acuza de hărţuire sexuală a unor actriţe aflate în căutarea unei cariere.

În urma scandalului iscat, Weinstein a anunţat că se retrage de la conducerea companiei sale pe o perioadă nedefinită, dând o declaraţie vagă referitoare la anumite „comportamente... care au făcut rău celor din jur” însă afirmând că anumite lucruri apărute în presă sunt neadevărate.

Cu toate acestea consiliul director al companiei sale – Miramax – a declarat că absenţa lui Weinstein din cadrul consiliului se datorează acuzaţiilor de hărţuire sexuală apărute împotriva acestuia de o perioadă de mai mulţi ani.

În articolul publicat, New York Times susţinea că Weinstein a făcut înţelegeri cu opt femei care îl învinuiau de „contact fizic nedorit” şi hărţuire, fără să fie, însă menţionat cuvântul „viol”.

Magnatul filmului american şi-a cerut vag scuze, afirmând că în anii „60 sau 70 regulile erau altele. Weinstein a declarat că se va retrage pe o perioadă nedeterminată din consiliul director, iar diverse rapoarte afirma că o treime din comitetul director al Miramax a demisionat.

Companiile lui Weinstein, Miramax şi Weinstein Company, au produs şi distribuit multe filme de succes precum „Pulp Fiction”, „“Shakespeare in Love, „The King’s Speech” sau „Django Unchained”.

Weinstein este învinuit, printre altele, de faptul că a promis să lanseze carierele unor actriţe ca schimb pentru favoruri sexuale.

Printre actriţele care îl acuză pe Weinstein de hărţuire se află Rose McGowan şi Ashley Judd.

Weinstein a fost, în ultimii ani, un important donator pentru Partidul Democrat, în special în campaniile electorale ale lui Barack Obama şi Hillary Clinton.