Un alt sistem solar în univers: are 7 planete şi este foarte similar cu al nostru

Imagine grafică a sistemului nostru solar.
Imagine grafică a sistemului nostru solar. (IAU / AFP / Getty Images)

O echipă de astrofizicieni de la Centrul Aerospaţial German au găsit un fel de al doilea "Sistem Solar": este vorba de un sistem planetar care are caracteristici foarte similare cu al nostru, cu şapte planete care gravitează în jurul stelei KOI-351, cu excepţia faptului că planetele sunt mai "grupate" între ele.

Echipa de oameni de ştiinţă condusă de Juan Cabrera, a publicat studiul în Astrophysical Journal. Trei dintre cele şapte planete care orbitează în jurul stelei KOI-351 au "ani", adică perioade de revoluţie, cu durata de 331, 211 respectiv 60 de zile, similare cu Pământul, Marte şi Mercur. Celelalte, în schimb, au perioada orbitală mai mică: 7, 9, 92 şi 125 de zile. Planeta cea mai externă orbitează la aproximativ 150 de milioane de kilometri de stea: astfel, întregul sistem este comprimat într-un spaţiu care este aproximativ egal cu distanţa dintre Pământ şi Soare.

„Niciun alt sistem planetar nu prezintă o "arhitectură" atât de similară cu cea a sistemului nostru solar”, a declarat omul de ştiinţă Juan Cabrera.