Un adevărat măcel într-o gară din China. Un grup mascat a început să taie oameni la întâmplare

Poliţia paramilitară chineză patrulează pe o stradă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din China, la 4 iulie 2010.
Poliţia paramilitară chineză patrulează pe o stradă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din China, la 4 iulie 2010. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Un grup mascat de atacatori, îmbrăcaţi în negru, au dat năvală în staţia de tren din oraşul chinez din sud-vest, Kunming, şi au început să înjunghie oameni la întâmplare. Imaginile de la locul faptei ce au fost postate online, înfăţişează oamenii care zac în bălţi de sânge.

Oficialii chinezi au acuzat separatiştii din regiunea Xinjiang pentru atacul cu cutie care a lăsat în urmă 29 de morţi şi cel puţin 130 de răniţi, potrivit BBC. Xinjiang este de mult timp scena unor ciocniri violente între forţele regimului comunist şi cele ale etnicilor uiguri.

Potrivit rapoartelor mass-mediei din China, poliţia ar fi omorât cel puţin patru suspecţi. O femeie a fost arestată şi este tratat în spital pentru răni nespecificate, în timp ce poliţia îi caută în continuare pe ceilalţi suspecţi care au fugit de la faţa locului.

Autorităţile au descris incidentul drept "un atac terorist violent, organizat, premeditat".

Guvernul oraşului Kunming a declarat ulterior că dovezile de la faţa locul sugerează că separatiştii din Xinjiang ar fi în spatele atacului însă nu a dat detalii, astfel că acuzaţia nu a putut fi verificată.

Martorii din Kunming au declarat că cei care nu puteau fugi repede erau tăiaţi de atacatori, care erau atât bărbaţi cât şi femei.

Xinjiang este o regiune de cel puţin patru ori mai mare decât Japonia, fiind bogată în petrol şi gaze naturale.

Majoritatea celor care trăiesc în Xinjiang sunt uiguri, un grup etnic turc care urmează Islamul sunnit. Aceştia sunt supuşi unor presiuni constante din partea autorităţilor chineze. În opinia grupurilor pentru drepturile omului şi a cercetătorilor din străinătate, neliniştea din regiune este generată de opresiunea culturală, de măsurile de securitate intruzive şi valul de imigraţie a etnicilor Han.

Mai mult de 190 de atacuri "teroriste" au fost înregistrate în Xinjiang anul trecut, în creştere "cu o marjă semnificativă" faţă de 2011, a raporta mass-media de stat luna trecută. Xinjiang a fost scena unor incidente violente frecvente în 2013, inclusiv unul în luna iunie, în zona Turpan, care a lăsat în urmă 35 de morţi.

China a arestat în 2012 mai mult de 1.000 de persoane pentru "punerea în pericol a securităţii de stat", în creştere cu aproape 20% faţă de anul precedent, a declarat luna trecută Fundaţia Dui Hua cu sediul în SUA, citând cifrele oficiale.

Tensiunile au ajuns la un punct culminant violent în iulie 2009, care s-a manifestat printr-o serie de revolte în capitala regională Urumqi. Ca urmare a violenţelor, în jur de 200 de oameni au murit, mai mult de 1.600 au fost răniţi şi sute au fost arestaţi.

O situaţie similară se înregistrează şi în Tibet, unde grupurile de drepturile omului acuză Partidul Comunist Chinez de conducerea unei politici de persecuţie sistematică ce vizează cultura, religia, limba, mediul tibetanilor şi de comiterea unei game largi de abuzuri extrem de grave în regiune. În ultimii trei ani, mai mult de 120 de tibetani şi-au dat foc în semn de protest faţă de această politică a PCC.