Un activist rus pentru drepturile deţinuţilor, aflat în exil, afirmă că a fost ţinta unei tentative de asasinat

Activistul rus Vladimir Osechkin
Activistul rus Vladimir Osechkin (Facebook.com / vladimir.osechkin)

Vladimir Osecikin, un important activist rus pentru drepturile deţinuţilor, exilat în Franţa, a declarat luni că a scăpat de o tentativă de asasinat pe care a pus-o pe seama serviciilor speciale ruse şi a crimei organizate, informează The Moscow Times.

Osecikin conduce proiectul Gulagu.net, care în ultimii ani a publicat videoclipuri care prezintă scene grafice de tortură şi viol în închisorile ruseşti. La sfârşitul anului trecut, autorităţile ruse l-au inclus pe o listă de persoane căutate pentru infracţiuni nespecificate.

Într-un interviu video acordat jurnalistei independente Iulia Latinina, Osecikin a afirmat că tentativa de asasinat care l-a vizat a avut loc în urmă cu mai puţin de o săptămână în oraşul de coastă Biarritz, din sud-vestul Franţei.

"Îmi amintesc că le aduceam farfurii copiilor şi am văzut în viziunea mea periferică un punct roşu care se deplasa în direcţia mea peste balustrada terasei", a spus el.

Osecikin a afirmat că a auzit împuşcături, dar a precizat că el şi familia sa au fost avertizaţi de această tentativă şi instruiţi să ia măsuri imediate.

"Am stins luminile imediat, copiii s-au culcat la podea. Am coborât jaluzelele, au sosit serviciile adecvate şi a început o anchetă", a spus el.

Osecikin a refuzat să spună dacă presupusul trăgător - pe care l-a identificat doar ca fiind "un bărbat cu legături strânse cu FSB şi cu crima organizată" - a fost reţinut.

Autorităţile franceze investighează în prezent ameninţările ce l-au vizat pe Osecikin, a declarat marţi, pentru AFP, o sursă apropiată anchetei.

Invocând ancheta în curs de desfăşurare, Osecikin a declarat că nu poate dezvălui mai multe detalii despre presupusul incident.

Dar el l-a menţionat pe jurnalistul bulgar de investigaţii Hristo Grozev pentru faptul că l-a informat despre mişcările presupusului ucigaş. Grozev este principalul investigator pe chestiuni ce ţin de Rusia la organizaţia britanică de investigaţii Bellingcat, care publică rapoarte detaliate despre agenţii ruşi folosind instrumente precum listele de pasageri.

Osecikin a atribuit presupusa tentativă represaliilor FSB ca urmare a eforturilor sale de a colecta dovezi privind abuzurile asupra deţinuţilor şi recrutarea pe scară largă a deţinuţilor pentru războiul din Ucraina.

Oficialii ruşi nu au comentat acuzaţiile activistului exilat.