ULTIMUL termen în dosarul lui Dragnea: Înalta Curte a respins toate cererile de amânare. Sentinţa, în 7 zile

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

UPDATE: Înalta Curte urmează să pronunte pe 27 mai sentinţa în dosarul lui Liviu Dragnea, deci practic la o zi după alegerile europarlamentare.

* * *

UPDATE: Înalta Curte va amâna pronunţarea în dosarul angajărilor fictive, a anunţat jurnalistul Ionel Stoica, de la ziare.com, aflat în sala de judecată.

Avocatul Floarei Alesu, fosta şefă a DGASPC Teleorman: Nu am agreat niciodată judecăţi făcute la ore atât de târziu, fiecare avem un bioritm. Dar vă rog să mă scuzaţi dacă sunt neconcordante.

Instanţa: Oricum o să amânăm pronunţarea, puneţi concluzii scrise.

De partea sa avocatul lui Liviu Dragnea a cerut instanţie să constate că în cazul infracţiunii de instigare la fals s-a împlinit termenul de prescripţie specială şi a solicitat să se ţină cont "de faptul că inculpatul nu doreşte continuarea procesului penal.Ţ

"Vă rog să constataţi că a intervenit această prescripţie specială." s-a adresat avocatul judecătorilor, potrivit jurnalistei Ionela Arcanu de la Realitatea TV.

* * *

UPDATE: Procurorii DNA cer majorarea pedepsei pentru Liviu Dragnea, mai exact ca pedepsele pentru abuz să fie orientate spre mediu, nu spre minim cum a decis instanţa de fond, relatează stiripesurse.ro.

În plus, procurorii solicită ca liderul PSD să fie condamnat nu doar pentru instigare la abuz în serviciu şi pentru instigare la fals intelectual, acuzaţie de care a fost achitat în primă instanţă.

* * *

UPDATE: Judecătorii au respins cererile formulate de avocaţii lui Liviu Dragnea şi ai Olguţei Şefu şi au decis să nu mai amâne procesul, urmând ca astăzi să fie judecat ultimul termen.

* * *

UPDATE: În urma cererilor formulate de avocaţi, Înalta Curte a suspendat pentru câteva momente şedinţa de judecată. De partea sa, procurorul DNA a pledat timp de aproape 40 de minute împotriva excepţiilor ridicate de avocaţii inculpaţilor şi a insistat ca procesul să se soluţioneze astăzi.

* * *

UPDATE: Spre finele şedinţei de judecată, avocata liderului PSD a ridicat o excepţie de nelegalitate a completului de 3 judecători, mai exact, a contestat modul în care a fost numit Constantin Epure după pensionarea Anei Maria Dascălu, transmite jurnalistul Ionel Stoica de la Ziare.com.

Scopul invocării acestei excepţii este amânarea procesului, amânare cerută în contextul în care CCR a amânat o decizie pe sesizarea formulată de Florin Iordache. De altfel, avocatul Toni Neacşu a cerut ca dezbaterile să se reia după 5 iunie, dată la care a fost amânată decizia CCR pe completurile de trei. Sau măcar pronunţarea să fie atunci, relatează Ionela Arcanu.

* * *

UPDATE. Curtea Constituţională a amânat, pentru a patra oară consecutiv, pentru data de 5 iunie, judecarea sesizării depuse de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, pe completurile de 3 judecători de la Înalta Curte.

În acelaşi timp, sesizarea liberalilor care vizează suspendarea procedurii de judecată a cererii depuse de Iordache a fost respinsă.

* * *

Judecătorii Înaltei Curţi sunt aşteptaţi să se pronunţe luni pe apelul în dosarul Bombonica, dosar în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare. Opinia publică se aştepta ca judecătorii să pronunţe sentinţa pe 15 aprilie, însă completul a preferat să amâne o decizie până astăzi, când este de aşteptat să se pronunţe şi CCR pe plângerea formulată de Florin Iordache în privinţa presupusei ilegalităţi a completurile de 3 judecători de ÎCCJ.

Sesizarea lui Iordache a fost făcută pe 25 martie, când autorul OUG 13, lăsat de Dragnea şef peste Camera Deputaţilor, s-a adresat Curţii. Mişcarea este în folosul lui Liviu Dragnea, miza fiind anularea condamnării în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Mai exact, dacă CCR se va pronunţa în favoarea sesizării, sentinţa în primă instanţă ar putea fi desfiinţată, dosarul reluat. Între timp, faptele s-ar putea prescrie, mai ales că vin şi modificările la Codurile Penale cu reduceri semnificative ale termenelor de prescripţie.

Rămâne însă de văzut dacă CCR se va pronunţa, după o serie de amânări succesive.

Reamintim că această serie de amânări, atât ale CCR cât şi ale Înaltei Curţi, au fost văzute cu ochi critici nu doar de parte din opinia publică ci şi de nume grele din sistem. Astfel, fostul şef al CCR Augustin Zegrean a opinat că decizia Înaltei Curţi de a amâna cu mai mult de o lună procesul lui Liviu Dragnea este una de descalificare a justiţiei din România.

Zegrean a mai subliniat că "un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt" şi a opinat că asistăm la o pasare a responsabilităţii între Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit lui Augustin Zegrean, CCR şi ÎCCJ îşi pasează responsabilitatea de la una la alta, neavând curaj să îşi asume o decizie, deşi lucrurile în acest proces sunt clare. În aceste condiţii, Zegrean se întreabă care mai este rolul completurilor de 5 şi dacă nu cumva este o discriminare pozitivă în favoarea celor pe care trebuie să îi judece, adică a demnitarilor, relata la momentul respectiv Hotnews.