Ultimatumul lui Antonescu: România va avea fie un Guvern USL, fie unul USD ilegitim căreia îi vom cere demisia imediat

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că luni România va avea fie un Guvern USL, fie unul USD care este ilegitim, iar în cazul unui guvern USD liberalii îi vor cere „imediat” demisia lui Ponta, pentru că este un guvern lipsit de orice legitimitate.

Liderul liberal a anunţat că a discutat cu premierul Victor Ponta şi i-a dat ultimatum până luni să respecte condiţiile puse anterior de liberali.

„Am avut o întâlnire cu dl prim-ministru care a fost dedicată situaţiei din Guvern. După demisiile miniştrilor Chiţoiu şi Gerea, dl premier trebuia să trimită pentru revocare şi înlocuire nişte propuneri. Mi-a propus ca, interimari pentru aceste două ministere, să fie numiţi actualii miniştri liberali din cabinet, eu am declinat această propunere, arătând că putem să mergem pe numiri definitive, nu să inventăm interimate, cu miniştrii liberali propuşi şi că luni mergem în Parlament pentru ca propunerea Klaus Iohannis să fie pusă în practică, încheind rezonabil criza din Guvern. Am acceptat şi varianta ca miniştrii liberali să fie interimari, cu înţelegerea ca luni să mergem în Parlament. Premierul nu a fost de acord, a respins practic pachetul propunerilor noastre şi a luat decizia de a numi interimari din USD. PNL avea de la început propuneri în urma retragerii unor miniştri, propuneri agreate om cu om de către premier”, a precizat Antonescu.

Preşedintele PNL a explicat că formaţiunea pe care o conduce nu a cerut nimic în plus faţă de înţelegerea iniţială - cele 4 propuneri de miniştri pe portofolii pe care le deţinea deja, şi un portofoliu de vicepremier, formalitate care presupune trecerea prin Parlament.

„Asta a fost şi a rămas propunerea noastră. În legătură cu această propunere a noastră, USD a inventat tot felul de propuneri pentru a nu-l accepta pe Iohannis vicepremier. Ponta construieşte un guvern USD care să înlocuiască un guvern USL. Ponta ne pune în faţa alternativei de a deveni PNL un fel de anexă a USL. Noi nu avem niciun fel de motiv să acceptăm transformarea forţată a USL într-o construcţie PSD-istă cu partide artificiale care nu mai păstrează din USL decât 2 litere. Nu avem nici un motiv să renunţăm la propunerile noastre numai din cauza unei presiuni pe care PSD şi aliaţii săi artificiali le fac. PNL e ferm pe această poziţie. Cred că s-a prelungit o criză pentru că s-a tras de timp.”, a subliniat Crin Antonescu.

Liberalii se aşteaptă ca luni să meargă în Parlament şi să „încheie onorabil această criză guvernamentală şi politică”. Antonescu a explicat că ameninţările la adresa lui şi a colegilor lui nu au avut efect, astfel că PNL este ferm pe poziţie.

„S-a aşteptat ca în interiorul PNL, sub ameninţarea scoaterii de la guvernare, să aibă loc o mişcare de cramponare de guvernare, dat fiind că niciodată nu e plăcut pentru un partid să nu mai fie la guvernare. Surpriza a fost că PNL nu se rupe, că în PNL nu se creează o masă critică care să vină să spună 'Oricum vreţi voi, numai să ne ţineţi la guvernare'. Ameninţările făcute în acest sens, şi care au început cu mine până să ajungă la primari, directori etc. Am fost ameninţat că pot să-mi pierd poziţia de preşedinte al Senatului. Ameninţările acestea nu au efect. PNL a dovedit ieri o unitate categorică. Până luni, dl Ponta are de dat un singur răspuns: Doreşte menţinerea USL sau doreşte înlocuirea cu USD? ”, a declarat liderul liberal.

Antonescu a ridicat din nou problema legii amnistiei şi graţieri, o chestiune extrem de sensibilă pentru social-democraţi. Liberalul a sugerat că premierul Ponta a „încropit o majoritate ilegitimă pe interesul amnistiei”.

„Faptul că nu ni s-a dat nici măcar formal răspuns la tema respingerii proiectului amnistiei şi graţierii, faptul că am avut altă majoritate decât USL la votul pentru Vlad Cosma, mă face să cred că dl Ponta şi USD ar putea înlocui majoritatea legitimă a USL cu o majoritate ilegitimă. Răspunsul e la dl Ponta. Păstrez puţine speranţe că va fi răspunsul corect faţă de cetăţenii care ne-au dat votul pe formula USL. Pentru noi contează lucrurile promise în faţa oamenilor, şi nu lucruri precum amnistia, care par a deveni puncte principale în program pentru majorităţi ilegitime”, a adăugat Antonescu.

Mai e un lucru care rezultă clar din această criză: frica sau reţinerea faţă de Klaus Iohannis, susţine preşedintele PNL. Acesta i-a cerut explicaţii premierului Ponta pentru decizia sa de a-l bloca pe Iohannis, un „om ferm şi integru”, să se alăture Guvernului.

„Iohannis nu este o sperietoare pentru nimeni. Nu e nici premier din umbră, nici element al altei construcţii politice. A câştigat un anumit prestigiu în comunitatea să şi în spaţiul public românesc, un om pe care am reuşit să-l aducem în PNL şi să se implice acum într-un guvern la care ţinem. De ce dl Ponta, de ce PSD, de ce aliaţii săi artificiali acceptă orice formulă, dar numai cea normală nu, nu ştiu. Dar asta ne arată că dl Ponta are alte gânduri, că PSD are alte gânduri. Nu vreau să dezvolt speculaţii, nu vreau să mă întreb de ce PSD şi Ponta doresc neapărat fie ministerul de Interne, fie eventual pe cineva din PNL desemnat de ei drept ministru de Interne. De ce un om ferm şi integru e blocat?”, a declarat acesta.

Astfel că Antonescu i-a dat un ultimatum premierul Ponta şi PSD să dea un răspuns până luni şi şi-a exprimat speranţa că măcar în ultima clipă Ponta să aleagă calea legitimităţii.

„Sperăm ca în al 12-lea ceas Victor Ponta va alege calea legitimităţii. Noi nu am participat la această criză cu nimic. Din prima zi am făcut nişte propuneri şi ce era normal să se facă era convocarea Parlamentului pentru o modificare formală. Apariţia a încă doi miniştri plini pentru PSD a fost acceptată de către noi. Noi am făcut concesii. Nu am acceptat chestiuni artificiale, jenante, precum un vicepremier PC ca să ai la ce renunţa după aceea. Nu am vrut să facem o târguială jenantă. Dl Ponta poate da răspunsul corect până luni şi putem avea în funcţie de acest răspuns USL şi guvern mai puternice”.

Referitor la răspunsul public transmis de cei trei lideri USD, care susţineau că alianţa lor este legitimă, Antonescu a precizat că în protocolul USL scrie clar "alte alianţe electorale".

„Am văzut un răspuns parşiv legat de USD, că s-ar fi creat pentru că PNL a vrut să meargă separat la europarlamentare. Nu e adevărat, PSD a anunţat primul că merge pe liste proprii. Cred că o alianţă pentru europarlamentare este o alianţă electorală. Sunt puncte încălcate în protocolul USL. Este o problemă ridicată de mulţi dintre colegii mei, şi în mandatul respectiv ei au decis introducerea acestui punct, de cerere de renunţare la USD. Oamenii au spus limpede: Se trişează, nu e acceptabil, noi am muncit, am fost în Opoziţie, nu se poate ca azi cineva să facă o trişerie. A fost poziţia oamenilor, eu nu aş fi făcut un caz din asta, dar poziţia partidului a fost dată de oamenii din PNL”, a explicat liderul liberal.

Antonescu i-a transmis premierul Ponta că luni este o zi decisivă pentru alianţă, în care trebuie să decidă dacă vrea un guvern USL sau USD, sugerându-i acestuia să nu mai aştepte „vreun puci în PNL” până atunci.

„Luni seară România va avea fie un guvern USL, fie un guvern USD, lipsit de orice legitimitate căruia îi vom cere demisia imediată. E răspunsul dlui Ponta. Noi am cam fost daţi afară de la guvernare. Deja au fost numiţi PSD-işti pe ministerele noastre. Ponta a numit aceşti interimari asteptând până luni propunerile PNL. E destul de îngrijorător, PNL are deja propuneri de 13 zile. Deci din partea PNL nu a existat nici măcar o zi de întârziere. Dacă vrea dl Ponta să mai aştepte până luni vreun puci în PNL - speranţa moare ultima. Dacă nu vor fi acceptate propunerile noastre până luni, înseamnă că suntem într-un guvern USD”, a declarat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne