UEFA anunţă reguli mult mai stricte în privinţa dopajului

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

UEFA a informat că, începând cu sezonul 2013-2014, va efectua teste sangvine la toate competiţiile pe care le organizează. Până acum UEFA a efectuat acest tip de analize doar la turneele finale, Euro 2008 şi Euro 2012. În viitor însă, testele antidoping vor fi efectuate atât în timpul competiţiilor, cât şi în afara acestora, iar jucătorii de fotbal vor fi obligaţi să dea mostre de sânge, de urină, sau chiar ambele.

În sezonul 2012-2013, UEFA a întreprins peste 1.350 de teste antidoping, dintre care 813 în Liga Campionilor, unii jucători fiind testaţi chiar de şase ori în timpul sezonului. Aproximativ 60% dintre aceste controale au fost efectuate în afara competiţiei, la bazele de pregătire ale cluburilor sportive. Toate echipele din play-off-ul Ligii Campionilor au fost testate.

În ceea ce priveşte Liga Europa, au fost efectuate 560 de teste antidoping şi, exact ca în cazul Ligii Campionilor, toate echipele din play-off au fost supuse testelor.

Este de remarcat faptul că UEFA a lansat, alături de laboratorul acreditat WADA de la Lausanne, un studiu pentru a analiza profilele de steroizi a aproximativ 900 de jucători care au fost supuşi testelor de minim trei ori în competiţiile organizate de UEFA, începând cu anul 2008.

Scopul acestui studiului este de a identifica un posibil consum de steroizi prin folosirea datelor de la controalele anterioare. Cu toate acestea studiul va fi anonim, iar rezultatele investigaţiei nu vor avea consecinţe pentru jucători, care nu vor fi acuzaţi de încălcarea regulamentului anti-doping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport