UE va reacţiona prompt dacă Trump aplică tarife asupra automobilelor europene

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Epoch Times România)

Preşedintele american Donald Trump i-a promis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că nu va impune pe moment tarife de import suplimentare pentru automobilele europene, a declarat Juncker, luni, într-un interviu cu o publicaţie germană.

Un raport confidenţial al Departamentului american al Comerţului trimis lui Trump în weekendul trecut este aşteptat în mare parte să îi netezească drumul pentru a ameninţa cu tarife de până la 25% asupra automobilelor şi pieselor de schimb importate. Raportul a desemnat importurile respective ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale, precizează Reuters.

“Trump şi-a dat cuvântul că, pentru moment, nu vor fi impuse niciun fel de tarife la automobile. Consider că vă puteţi baza pe acest angajament”, a declarat Juncker într-un interviu cu publicaţia germană Stuttgarter Zeitung. Totuşi, el nu a specificat când a făcut Trump promisiunea.

Juncker a adăugat că, în cazul în care Trump va impune totuşi tarife asupra industriei auto europene, UE va reacţiona imediat şi nu se va simţi obligată să îşi respecte promisiunea de a cumpăra cantităţi mai mari de soia şi gaz natural lichefiat din SUA.

Conţinutul raportului Departamentului Comerţului va rămâne secret în timp ce Trump va lua în considerare recomandările sale, lăsând nelămurită industria auto şi exportatorii majori de automobile precum Germania, Japonia şi Coreea de Sud cu privire la consecinţele raportului.

Oficiali ai industriei auto din Europa au declarat că se aşteaptă ca raportul să recomande cel puţin unele tarife astfel încât administraţia SUA să poată folosi concluziile anchetei ca o pârghie în cadrul negocierilor din acest an cu Japonia şi Uniunea Europeană.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni că UE doreşte să îmbunătăţească relaţiile comerciale cu SUA, adăugând că blocul va reacţiona prompt dacă preşedintele american va decide să lovească cu tarife importurile de maşini din UE.

“Uniunea Europeană îşi va respecta cuvântul cât timp SUA va face acelaşi lucru”, a susţinut Margaritis Schinas.

Orice fel de tarife americane aplicate asupra automobilelor europene vor lovi din greu în special industria germană a automobilelor. SUA reprezintă cea mai importantă destinaţie de export a Germaniei după blocul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe