UE va interzice utilizarea cadmiului în bijuterii, în aliajele de lipit sub formă de bară şi în materialele plastice

Comisia Europeană a anunţat vineri că folosirea cadmiului în bijuterii, în aliaje de lipit sub formă de bară şi în toate materialele plastice va fi interzisă în Uniunea Europeană începând din luna decembrie 2011. Cantităţi mari de cadmiu, o substanţă nocivă, au fost detectate în anumite articole de bijuterie, în special în imitaţiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, riscă expunerea la cadmiu prin contact cutanat, relevă un comunicat de presă al CE.

Noua legislaţie va interzice utilizarea cadmiului în orice tip de bijuterii, cu excepţia antichităţilor. Interdicţia se aplică şi cadmiului prezent în toate materialele plastice şi aliajele de lipit sub formă de bară folosite pentru îmbinări de materiale disimilare. Dacă sunt inhalaţi, vaporii emanaţi în acest proces sunt foarte periculoşi.

"Este o veste bună atât pentru consumatori, cât şi pentru sectorul industrial, care deja a pus la punct soluţii alternative pentru această substanţă. De asemenea, este dovedit încă o dată rolul esenţial jucat de REACH (Regulamentul 1907/2006 privind restricţionarea, evaluarea, autorizarea şi înregistrarea substanţelor chimice) în impunerea unor standarde înalte în ceea ce priveşte protecţia sănătăţii publice", a spus comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat Antonio Tajani.

Interdicţia garantează o protecţie mai bună a consumatorilor din UE împotriva expunerii la cadmiu şi va reduce poluarea cu cadmiu a mediului înconjurător; ea va fi adoptată sub forma unei anexe a regulamentului REACH. Noua măsură interzice folosirea cadmiului în toate materialele plastice, încurajând totodată valorificarea deşeurilor din PVC în vederea utilizării acestora într-o serie de produse pentru construcţii.

Având în vedere că PVC-ul este un material valoros, care poate fi reciclat, noua legislaţie permite reutilizarea PVC-ului valorificat cu conţinut scăzut de cadmiu într-un număr restrâns de produse pentru construcţii, care nu prezintă niciun pericol pentru public sau mediu. În vederea unei informări complete a cumpărătorilor, produsele pentru construcţii obţinute pe bază de PVC valorificat vor fi marcate la comercializare cu o emblemă specială.

Cadmiul este prezent şi în aliajele de lipit sub formă de bară, care se folosesc pentru îmbinări de materiale disimilare şi au aplicaţii specifice, cum ar fi realizarea de locomotive cu aburi de către modeliştii amatori. Vaporii emanaţi în procesul de lipire sunt foarte periculoşi dacă sunt inhalaţi. Folosirea acestor aliaje de lipit va fi interzisă, cu excepţia anumitor utilizări profesionale foarte specifice.

Cadmiul este o substanţă cancerigenă şi este toxic pentru mediul acvatic. În anul 1988, Consiliul UE a adoptat o rezoluţie ce cuprindea un set de acţiuni pentru combaterea poluării cu cadmiu a mediului înconjurător. În trecut, cadmiul a fost folosit ca agent colorant sau stabilizator în anumite articole din plastic. Începând din 1992, folosirea sa a fost interzisă în UE pentru o serie de articole din plastic, dar a fost permisă în continuare pentru anumite tipuri de PVC rigid, întrucât la vremea respectivă nu existau alternative pe piaţă. Având în vedere că în prezent există astfel de alternative, producătorii europeni de PVC au hotărât să elimine treptat cadmiul din toate tipurile de PVC, în cadrul programului numit "Vinil 2010". Utilizarea cadmiului în baterii şi în produse electronice a fost restricţionată începând din 2004.