“UE ucide Europa” - lideri de extremă dreapta cer dizolvarea uniunii “dezastruoase”

Marine Le Pen (st) si Geert Wilders sosesc la o conferinţă de presă în Praga, 16 decembrie 2017.
Marine Le Pen (st) si Geert Wilders sosesc la o conferinţă de presă în Praga, 16 decembrie 2017. (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană este un “dezastru” şi un “pericol” pentru Europa, au declarat liderii partidelor europene de extremă dreapta care s-au întâlnit la Praga. Totodată, ei au promis că vor extinde cooperarea în afara structurilor UE.

“Deoarece iubim Europa, acuzăm UE că ucide Europa”, a declarat lidera Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, reporterilor prezenţi la congresul partidelor europene de extremă dreapta, ce a avut loc sâmbătă şi duminică în Praga. În plus, ea a susţinut crearea unui nou tip de uniune, pe care aceasta l-a definit ca o “Europă a naţiunilor suverane”.

“Nu suntem xenofobi, suntem opozanţi ai Uniunii Europene. Cred că acesta este un lucru pe care îl avem în comun, din cauză că Uniunea Europeană este o organizaţie dezastruoasă care duce continentul spre distrugere prin atragerea imigranţilor, neutralizarea ţărilor noastre şi eliminarea diversităţii noastre”, a adăugat ea.

Cuvintele Marinei Le Pen au fost susţinute de olandezul Geert Wilders, liderul formaţiunii anti-Islam şi anti-imigraţie Partidul Libertăţii (PVV), care a numit la rândul său UE drept o “ameninţare existenţială” pentru statele europene.

“Partidul meu este convins că Olandei i-ar fi mai bine în afara Uniunii Europene şi că acest lucru va fi mai bun pentru economia noastră, pentru securitatea noastră”, a afirmat Wilders. De asemenea, el a cerut din nou suspendarea imigraţiei în masă în Europa şi a afirmat că ţările europene ar trebui să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump în această problemă, prin impunerea interdicţiilor de călătorie şi chiar ridicarea de ziduri pentru a restricţiona fluxul de imigranţi.

Delegaţii la congresul din Praga au apreciat de asemenea faptul că Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, tocmai a intrat în noul guvern de coaliţie al ţării. Le Pen a declarat că succesul FPO reprezintă o ştire “foarte bună pentru Europa”.

Liderii de extremă dreapta au participat la un congres al Mişcării pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţii (MENL), un grup în Parlamentul European ce a fost creat în 2015 şi care este format din partide de extremă dreapta şi eurosceptice. Congresul, desfăşurat sub sloganul “Pentru o Europă a naţiunilor suverane”, a fost organizat de partidul populist ceh SPD (Libertate şi Democraţie Directă), care nu este membru MENL.

Congresul a avut loc pe fondul creşterii popularităţii partidelor de extremă dreapta în Europa din cauza sentimentelor anti-imigraţie tot mai puternice. La sfârşitul săptămânii trecute, FPO a intrat în coaliţia de guvernare cu conservatorii, după un succes răsunător în alegerile parlamentare din luna octombrie din Austria.

Anterior, un alt partid populist cunoscut pentru poziţia sa extremă asupra imigraţiei şi Islamului, Alternativa pentru Germania (AfD), s-a bucurat de ceea ce a fost descris drept un succes istoric în alegerile parlamentare federale.

În alegerile prezidenţiale din Franţa din această primăvară, Marine Le Pen a ajuns în runda a doua a alegerilor prezidenţiale, învingând candidaţi din partide majore ale establishmentului precum Republicanii şi Socialiştii. Iar în Olanda, partidul ultranaţionalist al lui Geert Wilder, Partidul Libertăţii, a ajuns pe locul doi în alegerile parlamentare din acest an.