UE şi Iranul vor începe discuţiile în această săptămână privind implementarea acordului nuclear

Participanţii de la negocierea privind programul nuclear iranian de la Geneva, 7 noiembrie 2013.
Participanţii de la negocierea privind programul nuclear iranian de la Geneva, 7 noiembrie 2013. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Un reprezentant al Uniunii Europene se va întâlni la sfârşitul săptămânii cu adjunctul ministrului de Externe Iranian, Abbas Araqchi pentru a implementa un punct de pornire privind acordul nuclear dintre Iran şi cele şase puteri mondiale, a precizat, luni, oficialii UE.

Cele şase puteri mondiale – Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania – au convenit în noiembrie să reducă din sancţiunile economice, în timp ce Iranul s-a îndatorat să reducă considerabil activitatea sa nucleară.

De atunci, statele au negociat detalii practice pentru implementarea unei înţelegeri menite să acorde o perioadă de timp până ce se va stabili un acord final cu Iranul, care ar încheia o dispută veche de un deceniu şi ar reduce îngrijorările privind un nou război în Orientul Mijlociu.

”Acum pot confirma că Helga Schmid (n.r. negociatorul EU) se va întâlni cu omologul său... Araqchi la sfârşitul săptămânii în Geneva”, a precizat purtătorul de cuvânt Maja Kocjnacis, refuzând să confirme ziua în care vor avea loc discuţiile. Una din sursele Reuters, au precizat că discuţiile vor avea loc cel mai probabil joi sau vineri.

Helga Schmid este adjunct al Reprezentatului pentru Afaceri Externe al UE, Catherine Ashton, ce s-a implicat în păstrarea contactelor dintre cele şase puteri şi Iranul privind programul nuclear.

Ministrul de Externe german, Frank Walter Steinmeier, a precizat, luni, că aceasta este o ”perioadă de timp realistă” pentru ca negocierile cu Iranul să se încheie până la finalul lunii ianuarie, lăsând de înţeles că implementarea acordului nuclear ar putea începe până atunci.

Informaţiile au fost confirmate şi de negociatorul iranian, Hamid Baeidinejad, care a menţionat în urma discuţiilor de nivel înalt desfăşurate la Geneva săptămâna trecută, că cele şase puteri şi Iranul au căzut de acord ca implementarea înţelegerii să înceapă la sfârşitul lunii ianuarie.

Responsabil pentru supervizarea programului nuclear al Teheranului este Comitetul de conducere al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), format din 35 de naţiuni. În decembrie, AIEA a precizat că luna viitoare se va organiză o adunare extraordinară pentru a discuta rolul extins al comitetului.

AIEA, responsabilă cu prevenirea răspândirii armelor nucleare, verifică regulat uzinele nucleare iraniene şi se asigură că materialele atomice nu sunt folosite pentru scopuri militare.

Conform acordului de la Geneva, se va mări frecvenţa vizitelor din partea comisarilor AIEA la uzinele de îmbogăţire a uraniului din Natans şi Fordow şi se vor induce sarcini adiţionale pentru controlul unităţilor nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe