UE salvează banca italiană Monte dei Paschi injectând 5,3 miliarde de euro

Banca italiană Monte dei Paschi - cea mai veche bancă din lume - a primit din partea Uniunii Europene un pachet de salvare financiară (bailout) în valoare de aproximativ 5,3 miliarde de euro.
Banca italiană Monte dei Paschi di Siena.
Banca italiană Monte dei Paschi di Siena. (Getty Images)

În ultima săptămână, peste 19 miliarde de euro din fondurile contribuabililor italieni au fost folosite pentru a susţine cel de-al patrulea creditor al ţării.

Cea mai veche bancă din lume a fost forţată să apeleze la ajutorul statului pentru un bailout, după ce a eşuat să strângă de pe piaţă 5 miliarde de euro pentru a-şi consolideze capitalul.

În afară de Grecia, Europa nu s-a mai confruntat cu bailout-uri de stat atât de mari de la izbucnirea ultimei crize financiare globale.

Şi injecţiile de numerar au amplificat temerile politice cu privire la utilizarea continuă a fondurilor publice pentru acoperirea pierderilor băncilor problematice, în ciuda introducerii unor noi reglementări UE cu scopul de a împiedica exact acest tip de situaţii.

Într-o declaraţie publicată marţi, agenţiile UE de reglementare a ajutoarelor de stat au precizat că Roma ar putea injecta o sumă suplimentară de 5,4 miliarde de euro în Monte dei Paschi după ce aceasta va fi de acord cu o reformă drastică.

Proiectul include transferul unor împrumuturi neperformante în valoare de 28,6 miliarde de euro către un vehicul special şi un plafon salarial pentru managerii seniori.

De asemenea, banca va trebui să fie de acord să închidă 600 de filiale şi să elimine 5.500 de locuri de muncă, reducând numărul total al locurilor de muncă la aproximativ 20.000 până în anul 2021.

Directorul executiv al Monte dei Paschi, Marco Morelli, a declarat: “În general, acesta este un plan de restructurare, nu ar putea fi văzut altcumva, dar va crea de asemenea o bancă sustenabilă şi profitabilă care va merge înainte”.

Deficitul de capital general al băncii este de 8,1 miliarde de euro, a declarat un oficial al Trezoreriei italiene, scăzând de la nivelul precedent de 8,8 miliarde de euro calculat de Banca Centrală Europeană.

Ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, a insistat că planul de restructurare al băncii va oferi un “viitor credibil” acestei instituţii.

“Salvarea financiară este un element extrem de important pentru banca [Montei dei Paschi] cât şi pentru sistemul bancar italian”, a adăugat Padoan.