UE prelungeşte cu 6 luni sancţiunile aplicate împotriva Rusiei din cauza crizei ucrainene

Uniunea Europeană a prelungit în mod oficial pentru încă 6 luni sancţiunile împotriva persoanelor şi entităţilor asociate cu Rusia pentru presupusul ei rol în criza ucraineană.
Parlamentul European
Parlamentul European (Frederick Florin/AFP/Getty Images)

Consiliul European a susţinut luni într-o declaraţie că “a prelungit măsurile restrictive aplicate în ceea ce priveşte acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru alte 6 luni, până în 15 septembrie”.

Blocul european a notat că noile sancţiuni, care includ îngheţări de active şi interdicţii de călătorie, se referă la 150 de persoane şi 37 de entităţi, susţinând că numele lor vor fi publicate oficial marţi.

În decembrie 2016, UE a prelungit pentru 6 luni restricţiile economice care vizează sectoarele ruse ale energiei, bancar şi miliar.

Moscova a declarat mereu că sancţiunile sunt ineficiente şi contraproductive în soluţionarea conflictului din Ucraina.

Sancţiunile economice împotriva Moscovei au fost iniţial aplicate în martie 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

De atunci, Uniunea Europeană, SUA şi unele ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza acuzaţiilor de implicare în războiul separatist din estul Ucrainei, în cadrul căruia au murit până acum peste 10.000 de persoane. Totuşi, Kremlinul a respins cu tărie acuzaţiile.

Conflictul armat din Ucraina a izbucnit după ce Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a suprima forţele pro-ruse din regiunile estice ale ţării.

În septembrie 2014, guvernul din Kiev şi forţele separatiste pro-Rusia au semnat un acord de încetare a focului în capitala belarusă Minsk pentru încetarea conflictului est-ucrainean.

Părţile combatante au semnat, de asemenea, un acord de pace, numit Minsk II, în februarie 2015, fiind intermediat de Rusia, Franţa şi Germania.

De atunci, totuşi, ambele părţi s-au acuzat reciproc în numeroase ocazii de încălcarea acordului de încetare a focului.