UE pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei pentru forajul "militarizat" din estul Mediteranei

Joseph Borrell
Joseph Borrell (KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Disputa privind forajele mediteraneene de est care implică Turcia şi Grecia, împreună cu Cipru, se militarizează rapid. În ciuda faptului că Turcia şi-a apărat proiectul susţinând că interpretarea sa a limitelor maritime este pe deplin „legitimă”.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a pregătit sancţiuni împotriva Turciei.

"Putem merge la măsuri legate de activităţi sectoriale ... în care economia turcă este legată de economia europeană", a ameninţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, principalul diplomat al UE, Josep Borrell.

"Turcia trebuie să se abţină de la acţiuni unilaterale. Acesta este un element de bază care permite avansarea dialogului", a adăugat Borrell.

El a descris măsuri punitive care vizează capacitatea Turciei de a efectua explorarea hidrocarburilor în apele contestate din jurul Ciprului şi în apropierea insulelor ultra-periferice ale Greciei.

Cu toate acestea, Borrell a subliniat, de asemenea, că UE nu va apăsa pe trăgaci încă, optând să ofere „o şansă serioasă de dialog”, făcând totodată un gest de sprijin politic deplin membrilor UE - Grecia şi Cipru.

Ankara a răspuns că disputa este cu totul în afara sferei de aplicare sau autorităţii UE şi că blocul nu are nicio jurisdicţie asupra problemelor Turciei. "Este peste limitele UE să critice activităţile legate de hidrocarburi din ţară noastră sau din raftul nostru continental şi de a cere să le oprim", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Hami Aksoy.

Între timp, la sfârşitul acestei săptămâni, simultan cu deliberările privind sancţiunile UE, au avut loc întâlniri între avioanele F-16 ale Turciei şi Greciei - iar cele două forţe au făcut aproape un schimb de foc în sud-vestul Ciprului, angajându-se în comportamente agresive.

Franţa şi Italia au trimis săptămâna aceasta fregate militare şi avioane de luptă pentru a participa la manevre iniţiate de Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe