UE pavează drumul unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru utilizarea de arme chimice

Steagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Europeană a dezvăluit, luni, un nou cadru legal care va permite aplicarea de sancţiuni împotriva utilizării armelor chimice.

Cadrul oferă Uniunii puterea de a aplica măsuri restrictive asupra unor persoane fizice şi entităţi identificate ca fiind implicate în dezvoltarea sau utilizarea armelor chimice, indiferent de localizarea sau naţionalitatea lor, au susţinut miniştrii de Externe ai UE într-un comunicat de presă, potrivit Deutsche Welle.

Este important “să clarificăm faptul că un astfel de lucru nu poate rămâne nepedepsit”, a afirmat ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Mecanismul va fi aplicat de asemenea împotriva celor care încurajează sau ajută la desfăşurarea atacurilor cu arme chimice şi cuprinde interdicţii de călătorie, îngheţări de active şi interdicţii, pentru cetăţeni sau grupuri din UE, de a oferi acces la bani celor ce se află pe lista de sancţiuni.

“Această decizie contribuie la acţiunile UE de combatere a proliferării şi utilizării armelor chimice care prezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii internaţionale”, a mai susţinut declaraţia miniştrilor.

Rusia ar putea fi sancţionată

Noul cadru legal va permite UE să sancţioneze Rusia pentru presupusul rol în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în oraşul britanic Salisbury în luna martie.

Marea Britanie, precum şi Germania, Franţa, Canada şi SUA, au învinuit Kremlinul pentru acel atac şi, în septembrie, Londra a acuzat doi ofiţeri ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) ca fiind responsabili pentru otrăvirea celor doi Skripal.

Rusia a negat implicarea în cazul Skripal, însă Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

Procurorii britanici i-au acuzat pe cei doi suspecţi ruşi în absenţă de conspiraţie cu scopul de a comite crime şi pentru posesia unei arme chimice.

Restricţiile prevăzute de noul cadrul legal al UE ar putea fi aplicate şi împotriva guvernului sirian pentru presupusul rol într-un atac chimic desfăşurat în luna aprilie asupra oraşului controlat de rebeli Douma. Regimul sirian a negat acuzaţiile.