UE nu va discuta despre Brexit la următorul summit [surse]

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Surse apropiate de conducerea Uniunii Europene au indicat că Brexitul nu va fi discutat la următorul summit al blocului ce va avea loc în Salzburg, Austria, în afară de cazul în care Londra face concesii tangibile cu privire la condiţiile propuse legate de această problemă.

Surse diplomatice au declarat miercuri pentru publicaţia The Sun că premierul britanic Theresa May nu a putut primi asigurări că liderii UE vor discuta despre Brexit la summitul blocului din Salzburg în 20 septembrie. Luna trecută, May a anunţat după o întâlnire cu Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, că acesta a acceptat să includă pe agenda summitului UE problema ieşirii Marii Britanii din bloc.

“Nu ştim ce anume ar trebui să discutăm în Salzburg. Nu avem niciun indiciu din cauză că nu există nimic pe masă. [Brexitul] nu se află pe agenda discuţiilor”, au precizat sursele, adăugând că liderii europeni doresc ca May să prezinte o nouă idee cu privire la Brexit.

Sursele au susţinut că Sebastian Kurz nu a acceptat în mod cert propunerea lui May ca Brexitul să fie discutat la summit, adăugând că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, este la rândul său încă nehotărât.

“Kurz nu a acceptat sau recunoscut deloc acest lucru, el doar a amintit de dorinţa premierului britanic. Sugestia a fost făcută de partea britanică şi nu a fost comentată de Tusk sau alţi lideri UE”, au mai afirmat sursele.

Refuzul UE de a discuta Brexitul la următorul summit ar putea reprezenta o nouă lovitură dată ambiţiilor premierului britanic de a încheia un acord cu Bruxelles până în martie 2019, când Marea Britanie urmează să iasă în mod oficial din bloc.

Mulţi au avertizat în ultimele săptămâni că există o şansă mare ca Londra să eşueze în ceea ce priveşte încheierea unui acord şi că s-ar putea să iasă pur şi simplu din UE fără să se decidă cum va reglementa comerţul sau alte probleme în viitor.

May a precizat că nu va accepta un acord prost, însă insistă că există în continuare şanse pentru a evita mult temutul Brexit fără acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe