UE nu intenţionează să anuleze sancţiunile împotriva Rusiei, dar nici nu vrea să le înăsprească (şeful diplomaţiei poloneze)

Ministrul polonez de externe  Grzegorz Shetina.
Ministrul polonez de externe Grzegorz Shetina. (youtube.com)

Uniunea Europeană (UE) nu va anula sancţiunile iniţiate împotriva Rusiei, dar nici nu intenţionează să le înăsprească, a declarat luni, într-un interviu pentru Radio Polonia, ministrul polonez de externe, Grzegorz Shetina, informează agenţia de presă TASS.

'Sancţiunile la adresa Rusiei trebuie menţinute. Nu discutăm despre anularea lor. Propunerea constă în a nu le înăspri, pentru a nu doborî Rusia', a spus Shetina.

'Înţelegem cu toţii că această situaţie trebuie să găsească un mijloc pentru a se încheia. Situaţia de război deschis, de conflict armat, de agresiune teritorială nu poate continua. Rusia trebuie să-şi schimbe politica, să întreprindă paşi care să ducă la soluţionarea problemelor la o masă rotundă, nu în tranşee cu folosirea de arme grele', a subliniat ministrul de externe polonez.

Potrivit lui Grzegorz Shetina, criza din Ucraina a subminat sentimentul de securitate în Europa. 'Trebuie să avem garanţii că Polonia, Europa, toate ţările din UE se află în securitate. Pentru aceasta se şi duce astăzi jocul. Businessul şi câştigarea de bani au trecut pe planul doi', a explicat şeful diplomaţiei poloneze.

În opinia lui Shetina, ajutorul acordat Ucrainei este 'o problemă strategică a securităţii internaţionale, deoarece o Ucraina democratică şi suverană constituie o garanţie pentru securitatea în estul Europei'.

Comentând declaraţiile preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu privire la faptul că sprijinul financiar pentru Ucraina din partea SUA, Canadei şi FMI s-ar putea ridica la 2 miliarde de euro, şeful diplomaţiei poloneze a subliniat că 'acesta este doar primul pas'. 'O importantă critică o are acordul Ucrainei cu FMI', a spus ministrul polonez de externe.