UE îşi dă seama că aruncă bani pe geam cu Ucraina şi în alte ţări PEV

(photos.com)

Experţii europeni şi-au exprimat noi îngrijorări cu privire la banii cheltuiţi de UE în ţările incluse în politica europeană de vecinătate (PEV), inclusiv Ucraina.

Acestea au loc pe fondul unei dezbateri tot mai mari cu privire la reformele realizate de cele şase ţări PEV până la viitorul summit al Parteneriatului Estic, programat pentru luna noiembrie la Vilnius.

Îngrijorarea cu privire perceputa lipsă de progres în unele dintre cele şase state a fost exprimată de mai mulţi vorbitori la un seminar parlamentar, găzduit de europarlamentarul maghiar neafiliat Bela Kovacs.

Preocupări similare au fost exprimate la audierea comitetului bugetar al parlamentului privind "Finanţarea Parteneriatului Estic" de luna trecută.

Reinhold Brender, de la Serviciul European de Acţiune Externă, a declarat că deşi majoritatea dintre cele şase state au realizat reforme politice, sociale şi economice "la diferite nivele", este important să se monitorizeze progresul înaintea summitului de la Vilnius.

De asemenea, el a subliniat că prin reformele lor, toate ţările din cadrul Parteneriatului Estic îşi "continuă avansarea spre UE".

O mare parte a seminarului s-a axat pe două ţări: Ucraina şi Republica Moldova.

Moldova, descrisă în trecut ca una dintre cele mai corupte ţări europene de Transparency Internaţional, a fost criticată de mai mulţi dintre vorbitori.

Alexei Tulbure, un fost reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei, a pus la îndoială eforturile Guvernului Republicii Moldova de a produce "orice [reforme] viabile" sau stabilitate politică.

S-a observat o "lipsă de dezvoltare economică", care, la rândul său, a avut un impact "negativ" asupra investiţiilor străine, a spus el. Numai în 2012 investiţiile directe în economia Moldovei s-au redus cu 40 la sută, a pretins el.

Tulbure a afirmat că a existat o "lipsă clară" de reforme în Republica Moldova în perioada 2009-2013, în ciuda finanţării generoase continue a UE - UE oferind ţării până la 152 milioane de euro în 2012.

Un alt vorbitor, Andrea Matteo Fontana, şeful departamentului de coordonare geografică a vecinătăţii estice a Comisiei Europene, a insistat că UE este "angajată" în susţinerea procesului de reformă, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare "în conformitate cu fondurile furnizate".

Alessandro Musolino, un membru al biroului partidului internaţional PdL din Italia, a susţinut că UE trebuie să solicite eforturi din partea Ucrainei şi Republicii Moldova în combaterea corupţiei, precum şi reforme ale sistemului de justiţie.

Dezbaterea are loc tocmai când Ucraina se apropie de semnarea unui acord de asociere cu UE, James Wilson, de la consiliul de afaceri UE-Ucraina al co-gazdei evenimentului, salutând un posibil acord în acest an între Bruxelles şi Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe