UE în criză: Miniştrii finanţelor se opun reformelor promovate de Macron pentru zona euro

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Ascensiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron la cârma Uniunii Europene ar putea fi oprită pentru moment, întrucât unii miniştri de finanţe manifestă obiecţii faţă de reformele privind zona euro.

Planurile lui Macron pentru zona euro au fost prezentate marţi în faţa Comisiei Europene.

Reformele – care includ un buget, un ministru de finanţe şi un Parlament pentru zona euro – urmăresc să consolideze legăturile statelor membre cu zona euro, să prevină crize financiare viitoare şi să democratizeze mai mult modul în care este condusă zona euro.

Dar fostul ministru olandez al finanţelor şi preşedinte al Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, s-a opus propunerilor de schimbare a organismului monetar independent pe fondul temerilor reacţiilor negative majore împotriva lui Macron, a precizat site-ul de ştiri luxemburghez Delano.

Mecanismul European de Stabilitate (MES), o agenţie interguvernamentală care furnizează asistenţă financiară membrilor zonei pentru prevenirea crizelor financiare, îşi va pierde independenţa în urma propunerilor lui Macron.

Jeroen Dijsselbloem va deveni consilier strategic al MES în următoarele câteva luni.

El a fost de acord cu Macron că structura MES s-ar putea schimba, dar a oferit soluţii diferite.

Dijsselbloem a precizat că mecanismul ar trebui să rămână o instituţie interguvernamentală independentă, în loc să răspundă în faţa unui nou ministru de finanţe al zonei euro şi a unui Parlament al zonei euro.

El a precizat că nu există suficient suport pentru ca MES să devină o parte a Comisiei Europene, în condiţiile în care independenţa sa a fost un motiv parţial pentru care statele membre UE au avut încredere în el.

Mecanismul ar putea fi integrat în UE prin Banca Europeană de Investiţii, devenind mai responsabil în faţa Parlamentului European.

Totuşi, acest proces nu ar trebui grăbit, a adăugat acesta.

Dijsselbloem a făcut aceste remarci în condiţiile în care Macron a început să se îngrijoreze la gândul că Germania s-ar putea să nu îl ajute să îşi promoveze reformele dacă Angela Merkel nu va putea forma o coaliţie cu SPD.

Preşedintele Macron a avut câteva convorbiri telefonice cu liderul SPD, Martin Schulz, în ultimele câteva zile. Conducerea SPD a recomandat să înceapă discuţiile cu conservatorii pentru a intra la guvernare. Totuşi, decizia finală cu privire la negocieri va fi luată în această săptămână în cadrul unei întâlniri a congresului SPD. Dacă se va da undă verde, atunci negocierile cu blocul conservator al cancelarului Merkel ar putea începe săptămâna viitoare.

El speră că partidul de aripă stânga îl va ajuta să introducă reformele în UE.

SPD este în favoarea unor parlamente UE mai puternice şi a unei responsabilităţi mai mari în faţa naţiunilor, şi este solidar cu planurile lui Macron privind zona euro.

Reformele sale ar trebui să fie adoptate în prima parte a anului următor, înainte ca atenţia blocului să fie preluată aproape exclusiv de Brexit. Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană în martie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe