UE dă undă verde unui acord cu SUA pentru transferul de date

Comisia Europeană a anunţat marţi că a intrat în vigoare un nou cadru juridic pentru protejarea datelor personale ale cetăţenilor UE ce sunt transferate către SUA. Timp de câteva luni de zile acordul a fost învăluit de o incertitudine juridică continuă.
(Captură Foto)

Guvernele europene au aprobat un nou acord după ce precedentul a fost respins pentru neprotejarea vieţii private a cetăţenilor. Anumite măsuri de protecţie au fost adăugate, deşi nu suficient pentru a convinge patru state europene.

Majoritatea guvernelor europene au aprobat un acord pentru transferul de date comerciale ce a fost semnat iniţial în luna februarie de Comisia Europeană şi SUA, iar marţi acordul a intrat în vigoare.

Acordul, numit “Privacy Shield”, furnizează un cadru legal pentru ca firmele şi companiile – care împreună realizează un comerţ digital transatlantic anual în valoare de 250 miliarde de dolari – să îşi transfere datele între SUA şi UE.

Ministrul german al Economiei Sigmar Gabriel a susţinut că volumele de date din industrii, servicii şi comunicaţii private se “multiplică în cicluri tot mai scurte”, ţinând cont de faptul că modelele de afaceri se bazează tot mai mult pe transferuri globale.

“Prin urmare, companiile noastre au nevoie urgentă de un cadru legal sigur”, a susţinut el într-o declaraţie, adăugând că ministerul său a participat la consultaţii intense cu autorităţile din domeniul afacerilor şi protecţiei datelor în timpul acestui proces.

Privacy Shield este un înlocuitor al acordului “Safe Harbor” semnat în anul 2000 şi care a fost suspendat de înalta curte a Europei în octombrie 2015. Decizia a avut loc în mijlocul unor temeri că acordul a lăsat o uşă deschisă pentru accesul nedorit al guvernului american la datele cetăţenilor europeni.

Confidenţialitatea datelor s-a transformat într-un drept tot mai puternic protejat în Uniunea Europeană, în special după dezvăluirile făcute în 2013 de către fostul contractor NSA Edward Snowden cu privire la programele de supraveghere în masă desfăşurate de SUA – şi care deseori vizau aliaţii săi europeni.

Astfel de temeri au forţat autorităţile UE pentru protecţia datelor să ceară măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la confidenţialitate după ce SUA şi UE au ajuns la un acord provizoriu în luna februarie.

Pentru a înlătura aceste temeri, părţile au elaborat un sistem prin care să ofere cetăţenilor UE mai multe compensaţii legale dacă aceştia consideră că intimitatea le este încălcată prin faptul că datele le sunt păstrate în SUA. Un birou special va fi creat în interiorul Departamentului de Stat american pentru a primi astfel de plângeri.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip şi comisarul UE pentru justiţie Vera Jourova au declarat săptămâna trecută că noul acord este fundamental diferit de vechiul Safe Harbor.

Privacy Shield”, negociat timp de peste doi ani între Bruxelles şi Washington, “va proteja datele cu caracter personal ale europenilor şi va oferi companiilor o siguranţă juridică”, a susţinut Jourova.

Safe Harbor a permis companiilor să stocheze date pe servere americane mult mai slab reglementate cât timp acele date se conformau regulilor UE – precum ştergerea datelor după o anumită perioadă de timp.

Datele vizate includ toate informaţiile care permit identificarea unei persoane, atât în mod direct (nume, prenume şi fotografie), cât şi indirect (precum numărul de securitate socială).

Mai mult, conform celor doi oficiali europeni, guvernul american a oferit o asigurare în scris că va impune anumite limite şi va adopta măsuri de siguranţă cu privire la accesarea datelor şi că nu va desfăşura supraveghere în masă la întâmplare a datelor cetăţenilor europeni.

Fără a convinse de faptul că noul acord face suficient pentru a proteja datele personale, Austria, Slovenia, Bulgaria şi Croaţia s-au abţinut de la votul pentru aprobarea sau respingerea sa.

Opoziţia

Totuşi, acordul înfruntă deja o opoziţie din partea activiştilor legali şi a grupurilor de presiune – sugerând faptul că o provocare legală oficială nu este departe.

Max Schrems, un avocat specializat în dreptul la viaţa privată al cărui caz împotriva Facebook a invalidat originalul Safe Harbor, a criticat Privacy Shield într-o declaraţie şi se aşteaptă ca noul acord să ajungă din nou în curţile europene, conform Business Insider.

Privacy Shield este un produs al presiunii venite dinspre SUA şi industria IT – şi nu din consideraţii raţionale sau rezonabile. Este o mică îmbunătăţire a Safe Harbor, dar nu un acord nou. Este destul de probabil ca acordul să cadă din nou de îndată ce ajunge la CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene). Acest acord este slab pentru utilizatori, care nu se vor bucura de protecţii corespunzătoare ale intimităţii lor şi nu este bun pentru companii, care vor trebui să aibă de a face cu o soluţie instabilă din punct de vedere legal”, a susţinut el.

Similar, grupul pentru libertăţi civile Acces Now a declarat că Privacy Shield nu adresează lipsurile substanţiale ale acordului, ce au fost identificate de autorităţile UE pentru protejarea datelor, de Parlamentul european, experţii în protejarea datelor personale şi grupurile pentru libertăţile civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe