UE dă undă verde livrării de arme kurzilor irakieni

(photos.com)

Consiliul Uniunii Europene a salutat decizia unor state membre de a furniza arme kurzilor irakieni care se luptă cu Statul Islamic (ISIS), se arată în concluziile unei reuniunii de la Bruxelles.

Un summit extraordinar al miniştrilor de Externe din cele 28 de ţări membre, convocat pentru situaţiile de urgenţă din Irak, Libia, Ucraina şi Gaza, a avut loc vineri, 15 august. În atenţia miniştrilor a stat, în primul rând, criza din Irak.

Concluziile Consiliului UE

Cererile kurzilor de furnizare de armament vor fi onorate "în funcţie de capacităţile şi legile naţionale ale statelor membre, precum şi cu acordul autorităţilor naţionale din Irak", se arată în concluziile Consiliului.

UE va lua în considerare, de asemenea, modul în care trebuie procedat pentru ca Statul Islamic să nu beneficieze din vânzarea de petrol. Totodată, UE condamnă susţinătorii financiari ai ISIS care încalcă rezoluţiile ONU.

"Suntem încântaţi să vedem că există în prezent un preşedinte desemnat, al-Abadi, şi sperăm într-o stabilitate mai mare în Irak pentru a putea face faţă mai bine provocărilor care vin de la ISIS", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, comentând decizia anunţată ieri de al-Maliki, de a demisiona şi a-i oferi sprijinul prim-ministrului desemnat.

Suedia declară că se va concentra pe ajutor umanitar

"Am salutat favorabil ceea ce au făcut Statele Unite ale Americii, Franţa, precum şi alţii. Suedia, din diverse motive, nu poate furniza arme şi se va concentra pe ceea ce ştie să facă cel mai bine, şi anume, pe ajutorul umanitar", a declarat ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, în cadrul Consiliului UE.

"Avem nevoie de o strategie politică, umanitară şi de securitate" la nivelul UE, a declarat Bildt, adăugând că "este important că există o coordonare cu autorităţile de la Bagdad".

Marea Britanie este gata să ofere arme kurzilor

După decizia de a trimite arme în cel mai scurt timp Kurdistanului anunţată de Franţa zile trecute şi Londra s-a declarat gata să ofere arme direct forţelor kurde pentru a face faţă ameninţării Statului Islamic în Irak, relatează The Guardian. Conform publicaţiei, decizia a fost luată de comun acord de prim-ministrul David Cameron şi de adjunctul său Nick Clegg. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Philip Hammond, a fost cel care a informat partenerii europeni în această privinţă.

Germania îl trimite pe Steinmeier în nordul Irakului

În schimb, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a anunţat că va merge în nordul Irakului pentru a constata personal tipul de sprijin necesar pentru populaţia expusă înaintării jihadiştilor.

Irakul "se confruntă cu o catastrofă, cu peste un milion de persoane strămutate intern. În partea de nord, Yazidis şi creştinii sunt persecutaţi. Din acest motiv nu putem doar lăuda, pur si simplu, Statele Unite pentru raidurile aeriene. Europenii nu ar trebui să se limiteze doar la a lăuda curajul forţelor kurde, ci trebuie să înţelegem ce putem face pentru a le sprijinii, în limita a ceea ce este posibil din punct de vedere legal şi politic", a explicat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe