UE dă ultimatum Marii Britanii în privinţa Brexitului

Negociatorii UE au declarat că Marea Britanie are timp până la sfârşitul lunii pentru a face progrese în privinţa unei înţelegeri de divorţ care include o factură piperată, drepturile cetăţenilor şi graniţa irlandeză. Liderii europeni sunt tot mai nerăbdători.
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit (John Thys/AFP/Getty Images)

Marea Britanie speră că UE va răspunde “pozitiv” la propunerile pentru Brexit, a declarat vineri premierul britanic Theresa May, în condiţiile în care liderii UE frustraţi au avertizat că nu mai este timp pentru a se înregistra progrese în privinţa negocierilor comerciale.

May a reiterat promisiunea de a onora angajamentele ţării faţă de Uniunea Europeană – un punct sensibil în negocierile amânate – dar nu a detaliat la care dintre ele se referă.

„Timpul trece”, a declarat reporterilor Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

„Sper că vom fi capabili să ajungem la un acord în ceea ce priveşte divorţul la Consiliul din luna decembrie, dar încă trebuie depuse eforturi”, a adăugat el.

Discuţiile dintre cele două părţi aproape că au ajuns într-un impas din cauza incapacităţii lor de a cădea de acord cu privire la clauzele aşa-zisului acord de divorţ. UE pretinde că negocierile comerciale vor putea începe doar după ce se ajunge la un acord mai amplu care include factura de divorţ a Marii Britanii, protejarea drepturilor cetăţenilor şi statutul viitor al graniţei irlandeze.

Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a cerut ca un progres substanţial să fie obţinut asupra tuturor celor trei puncte până la începutul lunii decembrie – dacă se doreşte ca discuţiile să avanseze.