UE: Cinci bănci ruseşti nu se vor mai putea împrumuta de pe pieţele de capital europene

Sucursală a băncii VTB din Rusia.
Sucursală a băncii VTB din Rusia. (MAXIM MARMUR/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană a publicat joi o listă cu cinci bănci ruseşti care nu se vor mai putea împrumuta pe pieţele europene de capital, ca urmare a sancţiunilor impuse recent Rusiei pentru amplificarea crizei ucrainene.

Potrivit Radio Europa Liberă, pe listă se află Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vneshekonom Bank (VEB) şi Banca Agricolă Rusă (Rosselhozbank).

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a transmis într-un comunicat de presă că noile sancţiuni europene impuse Rusiei vor limita accesul băncilor ruseşti de stat sau cu capital de stat de peste 50% pe pieţele de capital europene, vor afecta importul de tehnologii energetice, de arme şi de bunuri ce pot fi folosite şi în domeniul militar, acestea constituind „un semnal puternic” pentru Moscova.

În 2013, în jur de 47% din bondurile emise de băncile ruseşti au fost emise pe pieţele financiare din Uniunea Europeană, cu o valoare totală estimată la 7,5 miliarde de euro.

Sancţiunile vor intra în vigoare începând de la 1 august, însă Rompuy a subliniat că UE va reveni asupra decizii dacă Moscova decide să îşi schimbe atitudinea de continuă colaborare cu paramilitarii din Ucraina, precum şi politica faţă de Ucraina.

Cele 28 de naţiuni europene au luat o poziţie mai fermă faţă de Kremlin după doborârea avionului Malaysia Airlines într-o zonă din estul Ucrainei controlată de forţele paramilitare pro-ruse. Occidentul îi acuză pe separatişti de doborârea avionului cu 298 de pasageri la bord, în timp ce Moscova este acuzată că furnizează arme şi că îi susţine, practic, pe separatişti.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că va înăspri sancţiunile împotriva regimului de la Moscova din cauza sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei. SUA a anunţat adăugarea a încă trei bănci ruseşti, precum şi a unei companii de construcţii navale, pe lista de sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe