UE cere o decizie OMC în privinţa taxelor comerciale ruseşti



Logo-ul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Logo-ul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. (Captură Foto)

Comisia Europeană a acuzat joi Rusia că îşi încalcă obligaţiile comerciale, cerând Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să arbitreze o dispută asupra taxelor vamale ilegale aplicate unei game de produse.

Cazul – este a patra oară când UE cere OMC să ia măsuri împotriva Rusiei – are legătură cu taxele vamale aplicate produselor din hârtie, frigiderelor şi uleiului de palmier, o piaţă despre care Bruxelles-ul susţine că valorează aproximativ 600 milioane de euro pe an, conform unei declaraţii emise de Comisia Europeană în 26 februarie.

Comisia Europeană a declarat că Rusia “a continuat să taxeze un număr de produse din diverse sectoare mai mult decât a căzut de acord” atunci când s-a alăturat OMC, adăugând că acest lucru “constituie o încălcare a unuia dintre principiile cheie ale OMC”, susţine EUobserver.

Astfel, Comisia Europeană a depus o plângere la OMC în octombrie 2014, susţinând că Rusia continuă să impună o rată a taxelor vamale de 15% asupra produselor din hârtie în loc de 5%, cât s-a căzut de acord, şi faţă de suma minimă stabilită pentru frigidere şi uleiul de palmier.

Totuşi, într-o perioadă de consultare de două luni nu s-a reuşit rezolvarea problemei.

OMC va analiza cererea UE în cadrul unei întâlniri programate pentru 10 martie, în cadrul căreia Rusia va avea dreptul să obiecteze împotriva înfiinţării unei comisii de arbitrare a disputei. Totuşi, dacă două săptămâni mai târziu UE îşi va prezenta din nou cererea în cadrul următoarei întâlniri privind soluţionarea problemei, Rusia nu va mai putea să blocheze crearea comisiei.

OMC are puterea de a cere schimbări legale şi plătirea de compensaţii ca o ultimă soluţie.

Rusia s-a alăturat OMC în august 2012 dar de atunci s-a confruntat cu o serie de plângeri din partea UE, SUA şi Japoniei pentru impunerea unor taxe ilegale asupra produselor lor, conform EUobserver.

Relaţiile comerciale ale UE cu Moscova se află la un nivel extrem de scăzut ca urmare a impunerii de sancţiuni occidentale din cauza implicării Rusiei în conflictul ucrainean. Bruxelles-ul a menţinut interdicţiile de călătorie pentru un număr de oficiali guvernamentali ruşi, precum şi o interdicţie în ceea ce priveşte vânzareai de obligaţiuni către băncile ruseşti şi de echipamente către companiile petroliere ruseşti.

Săptămâna trecută, Comisia a declarat că avansează investigaţia asupra practicilor competiţionale, în baza unor acuzaţii că gigantul petrolier rus Gazprom suprataxează ţările europene pentru gazul livrat.

Guvernul rus, la rândul său, a impus o interdicţie asupra tuturor importurilor de produse agricole marca UE. De asemenea, în 2014 Rusia a depus plângeri la OMC cu privire la regulile energetice ale UE şi la taxele percepute de blocul european la oţel şi produse de fertilizare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie