UE ar putea impune vize pentru americani şi canadieni. Miza, eliminarea vizelor pentru români şi bulgari

Executivul european ia în considerarea impunerea de vize pentru americanii şi canadienii care doresc să călătorească în Europa.
(BEN BORG CARDONA / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană ia în considerarea impunerea de vize pentru cetăţenii americani şi canadieni care doresc să călătorească în ţările UE, informează Reuters, adăugâd că o astfel de iniţiativă ar putea stârni noi tensiuni în negocierile tratatului de liber schimb cu Washingtonul.

"O dezbatere şi o decizie politice sunt evident necesare într-o problemă atât de importantă. Dar există un risc real ca UE să se îndrepte spre un regim de vize pentru cele două state", a declarat o sursă europeană.

Comisia Europeană va dezbate acest subiect marţea viitoare, cu o săptămână înaintea sosirii lui Barack Obama în Europa, unde preşedintele SUA va avea discuţii pe tema tratatului de liber schimb, cunoscut opiniei publice sub denumirea de TTIP.

Eventuala impunere a vizelor pentru americani şi canadieni este percepută ca o formă de presiune în contextul în care cele două ţări refuză să elimine obligativitatea vizelor pentru români şi bulgari, relatează, la rândul său, ziarul Le Figaro, preluat de Mediafax.

Atât Washingtonul cât şi Ottawa impun vize pentru cetăţenii României şi Bulgariei, ţări intrate în UE în anul 2007. Pentru a intra în SUA au nevoie de viză şi croaţii, ciprioţii şi polonezii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe