UE alocă bani pentru combaterea ştirilor false. Moldova, printre beneficiari

Proliferarea fenomenului "fake news" a determinat Parlamentul European să aloce, în premieră, 4,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformării.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Uniunea Europeană a prins în bugetul pe anul 2018, adoptat, joi, în plenul Parlamentului European, aproape 5 milioane de euro pentru combaterea dezinformării şi a ştirilor false, propagate în special dinspre Federaţia Rusă, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan (PMP/PPE), raportor PE pentru acest buget.

"Am alocat 4,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformării, a propagandei, în special dinspre Federaţia Rusă, dar de oriunde ar veni ea, şi a ştirilor false. Este pentru prima dată când UE prezintă un program atât de robust de contracarare a dezinformării", a declarat Mureşan, citat de Agerpres, pentru jurnaliştii români.

Această sumă va fi alocată pe trei componente, respectiv 3 milioane euro pentru comunicarea UE în statele din vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest, mai sensibile la propaganda influenţată de la Moscova, 1,1 milioane euro pentru pregătirea funcţionarilor europeni astfel încât aceştia să poată monitoriza şi recunoaşte ştirile false, dar şi pentru a le combate efectele, iar 800.000 euro vor fi folosiţi pentru "comunicarea strategică" a UE.

Parte din cele 3 milioane alocate pentru comunicarea UE în state din afara UE vor merge inclusiv în Republica Moldova, a precizat Mureşan.

Reamintim că Parlamentul European a adoptat, joi, bugetul anul al UE pentru 2018. Valoarea acestuia se ridică la 160,1 miliarde de euro şi prevede creşterea alocărilor pentru investiţii în locuri de muncă pentru tineri, cercetare, inovare, siguranţă, precum şi pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.