Udrea, tot mai aproape de visul prezidenţial. „Tehnic, Diaconescu poate fi schimbat”

Elena Udrea, preşedinta PMP
Elena Udrea, preşedinta PMP (Epoch Times România)

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a declarat miercuri, la postul B1 TV, că o serie de colegi din formaţiunea pe care o reprezintă au alte preferinţe în ceea ce priveşte candidatul ales pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, precizând că, tehnic, Cristian Diaconescu poate fi schimbat.

"Pentru că discuţiile din ultimele zile au pus la îndoială candidatura domnului Diaconescu, însă noi am avut şi astăzi o întâlnire la partid şi candidatul este domnul Diaconescu. Ca în fiecare partid, mai sunt discuţii din teritoriu, colegi care au opinii. Există o dorinţă de a bloca un candidat al preşedintelui Traian Băsescu, de a prelua electoratul lui Traian Băsescu atât de către candidatul ACL, cât şi de către Monica Macovei, fără să se asocieze cu Traian Băsescu explicit. Acest lucru se poate face dacă compromiţi candidatul partidului preşedintelui. Apar tot felul de intoxicări, cărora unii dintre colegii noştri le cad pradă", a afirmat Elena Udrea.

Liderul PMP a explicat că prezidenţiabilul Cristian Diaconescu poate fi schimbat, tehnic vorbind, cu un alt candidat, însă în prezent nu se pune această problemă, partidul fiind în proces de strângere de semnături.

"Tehnic este posibil să fie schimbat, legal. Sunt foarte atentă ca soluţia pe care partidul o acceptă să fie şi cea mai bună. Eu am propus Cristian Diaconescu, acum suntem în proces de strângere de semnături. Dar nu există nici măcar o sugestie de lipsă de mobilizare în partid. Noi va trebui să fim mult mai activi, mai prezenţi. De când s-a stabilit candidatul la ACL nu mai avem decât Ponta şi Iohannis. Evident că avem nevoie de o vizibilitate mai mare pentru candidatul nostru, în aşa fel încât să contăm în această bătălie politică", a mai spus preşedinta PMP.

Elena Udrea în drum spre Cotroceni

Luni seară, Adrian Papahagi, unul din membrii fondatori ai PMP, şi-a exprimat temerile că Diaconescu ar putea ajunge "victima celei care ar trebui să-l susţină şi să-l promoveze."

Scenariul nominalizării Elenei Udrea drept prezidenţiabil PMP este din ce în ce mai plauzibil în contextul în care mai mulţi membri ai formaţiunii au contestat candidatura lui Diaconescu, argumentând că acesta nu va reuşi să atragă nici măcar electoratul formaţiunii.

Potrivit Realitatea, şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional al PMP a fost marcată de scandal, conducerea formaţiunii reclamând o demobilizare a filialelor din cauza lipsei de performanţă a lui Diaconescu. Liderii din teritoriu susţin că Diaconescu nu poate strânge voturile lui Traian Băsescu, ba mai mult decât atât consideră că există posibilitatea ca fostul consilier prezidenţial să nu reuşească să strângă nici măcar numărul suficient de semnături pentru a candida.

"Nu neapărat este contestată candidatura domnului Diaconescu, ci mai mult ne îngrijorează nu doar pe cei care facem parte din CexN, ci şi pe membri ai partidului în general. Până în momentul de faţă avem doar 7.000 de semnături şi se pare că popularitatea dlui Cristian Diaconescu sau notorietatea sa nu e aşa cum s-a dorit, nu se ridică la nivelul aşteptărilor noastre. Până şi şeful de campanie, Claudiu Palaz, ne-a spus: 'Îmi e greu să mă duc cu candidatul în ţară, trebuie să dau telefoane să spun mă primiţi. Lucrul acesta nu se întâmplă când vrei să te duci cu Elena Udrea'", a declarat şefa organizaţiei de femei a PMP, Ruxandra Dragomir.

Îmi e greu să mă duc cu candidatul în ţară, trebuie să dau telefoane să spun mă primiţi. Lucrul acesta nu se întâmplă când vrei să te duci cu Elena Udrea

Problema candidatului PMP va fi dezbătută în următoarea şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii. Ruxandra Dragomir a precizat că, dacă şi membrii de partid vor cere un alt candidat la prezidenţiale, atunci conducerea nu se va împotrivi. "De ce să nu fie România pregătită să voteze o femeie?", a întrebat aceasta retoric.

Toate aceste discuţii au stârnit o reacţie din partea fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, care a scris pe Facebook mesajul următor: "Doamna Ruxandra Dragomir se preface că nu ştie despre ce este vorba: organizaţiile au 'probleme' în a strânge semnături pentru Cristian Diaconescu deoarece Elena Udrea le interzice acest lucru."

În replică, Elena Udrea a declarat că, în opinia ei, probabil că din cauza faptului că Elena Băsescu, fiind mai departe de partid în ultima perioadă, nu a fost prezentă la şedinţele PMP, "a prins un mesaj sau cineva i-a transmis un mesaj greşit şi de aici neînţelegerea".

Udrea susţine că "supărarea" a pornit de la numărul mic de semnături adunate de organizaţiile PMP pentru Cristian Diaconescu. Amintim că prima persoană care a semnat pentru candidatura lui Cristian Diaconescu a fost chiar preşedintele Traian Băsescu.

Cum răspunde Diaconescu

"Am văzut pe posturile de televiziune tot felul de oameni din PMP, nou-veniţi în politică, care mint cu neruşinare şi în legătură cu numărul de semnături şi în legătură cu încrederea publică. În momentul în care de duci la televizor şi minţi generând o stare de confuzie în interiorul partidului aflat în campanie electorală se creează un prejudiciu de imagine care trebuie sancţionat. Voi cere PMP să ia măsuri împotriva lor, aşa cum se întâmplă în orice partid disciplinat. Consider candidatura mea un angajament faţă de ţară, pe care am să mi-l respect în orice condiţie", a subliniat Diaconescu, citat de Mediafax.