Udrea, refugiată în Costa Rica: "Ţara asta şi-a asumat protecţia în ceea ce mă priveşte!"

În timp ce magistraţii Înaltei Curţi se pregătesc să dea sentinţa definitivă în dosarul "Gala Bute", Udrea a devenit refugiat politic în Costa Rica. A obţinut acest statut acuzând "abuzurile" autorităţilor şi implicarea SRI-ului în Justiţie.
Elena Udrea
Elena Udrea (Eugen Horoiu)

Refugiată în Costa Rica în timp ce în ţară magistraţii se pregătesc să pronunţe sentinţa definită în dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a confirmat, vineri, în direct la Antena 3, că are statutul de refugiat începând din data de 21 martie.

„Da, am acest statut, legislaţia din Costa Rica prevede că acest statut se dă în doi paşi: la momentul solicitării primeşti un astfel de statut provizoriu pe un an de zile, urmând ca apoi să îl primesc definitiv. Am solicitat acest statut în luna februarie, am fost audiată în martie. Am primit acest statut provizoriu pe 21 martie. (...) Una din obligaţii este de a nu părăsi Costa Rica. Ţara asta şi-a asumat protecţia în ceea ce mă priveşte. Eu nu am vrut să invoc acest statut, pentru că aveam o mulţime de alte probe pe care le puteam administra în acest dosar", a declarat Udrea.

Udrea - care, reamintim, a fost condamnată în primă instanţă la 6 ani de închisoare - a mai precizat, la Antena 3, că şi-a fundamentat cerea de dobândire a statului de refugiat povestindu-le autorităţilor din Costa Rica despre "abuzurile care se petrec în România."

"O grupare (...) foloseşte justiţia pentru a-şi elimina adversarii, am arătat cazuri concrete, oameni care au fost condamnaţi doar pentru că au fost adversarii acestui sistem, am arătat cum judecătorii sunt numiţi în funcţie la solicitarea generalilor SRI. Dar şi cazul meu particular: de ce eu afirm că în România îmi sunt încălcate drepturile”, a declarat Elena Udrea.

Fostul ministru a mai ţinut să precizeze că se va întoarce oricând în România doar dacă motivele pentru care i-a fost acordat refugiul dispar.

„Eu mă pot întoarce oricând, doar dacă motivele pentru care mi-a fost acordat refugiul dispar", a susţinut Udrea.