Udrea: Gala Bute, o mizerie de dosar. Este obligatoriu să fiu achitată

Acuzată că a coordonat un sistem prin care apropiaţi ai săi primeau bani de la reprezentanţii unor firme cărora le garantau în schimb plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Dezvoltării, Elena Udrea susţine că dosarul în care a fost condamnată este o mizerie şi că trebuie să fie achitată.
Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015
Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015 (Epoch Times România)

Prezentă luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat primul termen al apelului declarat în dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a susţinut că dosarul, în care a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare, este o "mizerie" şi că ar trebui achitată, relatează Agerpres.

"Şase ani închisoare pentru 'Gala Bute', în condiţiile în care nu mi s-a admis expertiza. Infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune cu prejudiciu. Din moment ce nu avem expertiză, de unde ştim că avem prejudiciu? Acesta este numai un exemplu din tot ce este în această mizerie de dosar. Eu am colaborat de la început cu organele de urmărire penală, cu instanţa de judecată. Ei nu au colaborat cu mine (...) Decizia de condamnare era deja luată de când a ajuns dosarul la ÎCCJ. Este obligatoriu să fiu achitată.

Dacă nu există prejudiciu, dacă nu există nimeni acuzat de vreo greşeală în acest dosar, un ministru nu face proceduri. Dacă s-a greşit cumva în procedura care s-a derulat la minister, atunci ar trebui să mai fie cineva vinovat, gen — şeful de serviciu sau directorul care a derulat procedura, ori în acest dosar nu este nimeni acuzat, în afară de ministru, care a luat şi şase ani închisoare", a declarat Udrea.

De asemenea, fostul ministru s-a plâns jurnaliştilor că denunţul împotriva şefei DNA Laura Kovesi şi a fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost soluţionat de Parchet într-o singură zi, în timp ce alte denunţuri făcute de-a lungul vremii nu au fost băgate în seamă.

"Am făcut nişte denunţuri, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Eu am denunţat în ianuarie 2015 pe domnul Coldea şi doamna Kovesi şi, la vremea aceea, doamna procuror Morar a închis foarte repede denunţul. Cel mai rapid denunţ soluţionat vreodată, într-o zi. Eu alte denunţuri nu am, acelea au fost singurele denunţuri şi nu numai că nu m-au ajutat pe mine, dar acum descoperim că ceea ce am spus eu atunci era adevărat", a spus Udrea.

Reamintim că pe 28 martie a.c., magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, dosar în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale.

De asemenea, instanţa a decis confiscarea de la Udrea a banilor care ar fi fost primiţi ca şpagă: 695300 de lei şi 296700 de lei. Potrivit Adevărul, Curtea Supremă a mai decis confiscarea de la Rudel Obreja a sumei de 3 milioane de lei şi să plătească MTS suma de 737.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi va putea fi atacată atât de Elena Udrea cât şi de procurori.