UDMR-ul îşi vinde scump intrarea în Guvern

Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să  înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR
Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

Adunaţi la Târgu Mureş, liderii UDMR discută condiţiile intrării în Guvern. Curtaţi intens de Victor Ponta, care are nevoie de majoritate după plecarea PNL, UDMR-ul porneşte negocierile de pe poziţii de forţă, din start. "Fără noi nu e reformă în ţară, fără noi nu există progres", a declarat Marko Bela joi.

Pe lângă postul de vicepremier promis de premierul Ponta, care a declarat miercuri că i-a propus UDMR-ului să facă parte din guvernare şi că fiecare partid din coaliţia parlamentară va avea un vicepremier, UDMR-ul va mai primi două ministere, posturi de secretari de stat precum şi funcţii în administraţia locală.

Mai mult, la reuniunea liderilor UDMR s-au repus pe tapet pretenţiile maghiarilor de înfiinţare a Universităţii de medicină în limba maghiară la Târgu Mureş, prevăzută de trei ani în Legea Educaţiei însă blocată până acum de guvern. Pe lista "pretenţiilor legitime" pe care le va avea UDMR-ul pentru a sprijini PSD-ul şi din Guvern şi în Parlament va fi obţinerea permisiunii maghiarilor din România de a îşi folosi simbolurilor naţionale plus retragerea proceselor pe care prefecţii din judeţele cu populaţie maghiară le-au intentat primarilor care au arborat pe primării steagul secuiesc. Rămân, de asemenea în discuţie, toate celelalte prevederi din protocolul semnat în 2012, referitoare la revizuirea Constituţiei, reorganizarea teritorială şi reglementarea drepturilor culturale, a transmis de la Târgu Mureş corespondentul Mediafax.

Lista de pretenţii a UDMR-ului, ce îşi propune să nu piardă oportunitatea ce i se oferă de a intra la Guvernare, acum când este nevoie stringentă de ei, urmează a fi finalizată cel târziu luni, la prânz:

"Cu facţiunile Senat şi Cameră, suntem limba cântarului. Depinde de noi dacă recunoaştem şansele momentului. (...) Nu avem timp să aşteptăm, până luni la prânz trebuie să decidem dacă primim mandatul, pe cine, ce să alegem. Cred că suntem destul de înţelepţi, ca reprezentanţi ai 80 la sută din unguri. Nu trebuie să judecăm o problemă de ideologie, nu e vorba că ungurii din Ardeal să fie de stânga sau de dreapta", a declarat Kelemen Hunor.

Pentru UDMR, obţinerea acestor concesii depăşeşte sfera interesului naţional: vin alegerile europarlamentare iar Kelemen Hunor a făcut apel către colegii săi să se mobilizeze corespunzător pentru ca partidele maghiare să redobândească "ce au pierdut". "Trebuie să fim la Bruxelles, în administraţiile locale, în Parlament. Se schimbă vremurile, în perioada ce vine se produc schimbări, modificări în Tratatul de la Lisabona, probabil pentru minorităţi se vor deschide noi măsuri, noi instituţii. În alegerile europarlamentare trebuie să ne bazăm pe noi înşine şi să convingem ungurii", a mai declarat Hunor.

Dacă dinspre Târgu Mureş vin semnale că UDMR se pregăteşte să intre în Guvern, dinspre Palatul Victoria vin alte semnale care arată că premierul Ponta este deja pregătit să le dea ungurilor ce cer.

Conform Hotnews, Ministerul Dezvoltării Regionale a pus în dezbatere publică, în data de 7 februarie (data la care Crin Antonescu l-a propus vicepremier pe Klaus Iohannis declanşând criza în USL) un proiect de lege care legalizează arborarea steagului secuiesc pe instituţii oficiale, iar miercuri, 25 februarie, sprijinindu-se pe voturile PSD, UDMR-ul a reuşit să treacă de plenul Camerei Deputaţilor un amendament ce netezeşte calea înfiinţării facultăţilor de stat în limba maghiară.

În privinţa proceselor intentate primarilor UDMR ce au arborat drapelul secuiesc, şi acest aspect s-a rezolvat. Marţi, premierul Ponta le-a cerut prefecţilor să retragă orice acţiune împotriva primarilor care au arborat steaguri şi însemne proprii. Conform unor surse guvernamentale citate de evz., măsura ar veni ca urmare a unei decizii a Uniunii Europene care cere ca toate administraţiile să aibă patru steaguri: cel al UE, al României, al judeţului şi al localităţii. În acest fel, nu contează ce steag are o localitate cu o majoritate maghiară, au declarat sursele citate de evz.

Reamintim că în octombrie 2013, când a fost întrebat Victor Ponta dacă Guvernul va adopta un act normativ care să reglementeze arborarea drapelului secuiesc pe instituţii, a răspuns "Guvernul României, nu. Poate Guvernul Ungariei". Se pare deci că ne orbanizăm.

Reamintim, de asemenea, că pe 17 ianuarie, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely anunţă că va depune în Parlament, la reluarea activităţii de luna viitoare, un proiect de lege privind autonomia aşa-numitului Ţinut Secuiesc, documentul urmând a fi mai întâi supus consultării publice. Borbely a explicat la Radio România Actualităţi, că speră ca proiectul să provoace dezbateri utile în societate şi să fie înţeles corect.

"Se discută de mulţi ani de zile despre această autonomie, se prezintă ca un bau-bau în faţa românilor, cum că nu ştiu ce ar dori secuii sau maghiarii în această zonă."

O iniţiativă legislativă similară privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc a fost depusă în Parlament în urmă cu nouă ani şi a fost respinsă definitiv de Camera Deputaţilor în 2005 şi de Senat în 2012, an în care Victor Ponta, sprijinit de PNL, nu avea nevoie să-şi asigure majoritatea cu sprijinul UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne