UDMR deja pune condiţii pentru susţinerea viitorului Guvern

Maghiarii de la UDMR vor susţine activitatea viitorului Guvern format în urma alegerilor parlamentare, cu condiţia finalizării autostrăzilor Transilvania Nord şi Transilvania Sud, a anunţat şeful partidului Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Una dintre principalele condiţii pentru ca UDMR să susţină viitorul Executiv ţine de finalizarea autostrăzilor Transilvania Nord şi Sud, a declarat joi, cu ocazia lansării proiectului electoral al Uniunii pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, liderul partidului Kelemen Hunor.

"UDMR este singura formaţiune politică preocupată de construcţia autostrăzilor. Vom susţine activitatea viitorului Guvern cu condiţia finalizării autostrăzilor Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Principalul nostru obiectiv este asfaltarea drumurilor din mediul rural şi construirea drumurilor expres.

Un alt obiectiv important este ca între două colţuri ale Transilvaniei călătoria cu trenul să dureze cel mult cinci ore şi nu nouă, cum se întâmplă în prezent. Este necesară reabilitarea transportului feroviar, modernizarea trenurilor şi reţelelor de cale ferată. Până în 2018 aceasta înseamnă 345 de kilometri de cale ferată", a precizat Kelemen Hunor, citat de News.ro.

Şeful UDMR a subliniat că se impune începerea discuţiilor despre o nouă Constituţie a României, "în care să fie incluse acele promisiuni făcute" în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918. De asemenea, programul electoral al UDMR mai are prevederi legate de introducerea limbii maghiare în aşa-zisul Ţinut Secuiesc ca a doua limbă oficială, "după modelul din Tirolul de Sud".

Mai mult, UDMR mai propune reducerea pragului de folosire a limbii materne în instituţiile publice, de la 20% la 10%, eliminarea birocraţiei inutile, printre care s-ar găsi inclusiv instituţia prefectului, şi o autonomie locală mai largă.