UDMR, contra votului prin corespondenţă

Senatorul Marko Bela a declarat vineri ca formaţiunea sa nu susţine votul prin corespondenţă, motivând, printre altele, că acesta ar fi discriminatoriu pentru românii din ţară.
Marko Bela.
Marko Bela. (ro.wikipedia.org)

UDMR nu susţine votul prin corespondenţă a declarat vineri senatorul Marko Bela, afirmând că acest tip de vot ar crea o discriminare între românii din afara ţării şi cei din ţară:

"Nu susţinem votul prin corespondenţă. Eu cred că votul prin corespondenţă ar ridica o serie de probleme pe care nu le-am discutat şi probabil că nu vom reuşi să le rezolvăm. S-a mai spus acest lucru că de fapt creşte riscul de fraudare a alegerilor, dar eu nu mă refer la un astfel de pericol, pentru că dacă am avea vot prin corespondenţă, atunci am fi obligaţi să eliminăm aceste riscuri. Pur şi simplu, s-ar crea o inegalitate şi anume în cazul celor care trăiesc în străinătate ar exista o facilitare a votului, în timp ce cei din ţară n-ar avea o astfel de facilitate", a declarat Marko Bela pentru RFI.

Întrebat ce soluţii vede pentru românii din străinătate, care, reamintim, anul trecut au stat la cozi infernale pentru a-şi exercita dreptul la vot, senatorul UDMR a răspuns:

"Cât mai multe centre de vot, cât mai multe puncte, unde cei care trăiesc în diasporă să aibă posibilitatea să voteze".

Întrebat cum va vota UDMR după ce proiectul de lege vizând votul prin corespondenţă va fi fost finalizat, Bela a răspuns că formaţiunea sa va trage o concluzie după ce va vedea proiectul"

"Nu cred că cineva poate să respingă aşa ceva, fără să vadă textul, dar repet, avem reţineri foarte serioase faţă de ideea votului prin corespondenţă şi nu cred că am putea să votăm o astfel de lege, mai ales dacă se impune textul fără dezbateri serioase", spune Marko Bela.

Reamintim că, după alegerile din noiembrie 2014, când românii din Diaspora au fost ţinuţi ore în şir la cozile nesfârşite din faţa prea puţinelor centre de votare organizate pentru ei, partidele politice la putere au promis rezolvarea acestei probleme. În prezent, după ce atât proiectul lui Eugen Tomac (PMP) cât şi proiectul liberalilor vizând votul prin corespondenţă au fost respinse, PSD şi-a asumat şefia comisiei de cod electoral care ar trebui să se ocupe de această lege.

Surprinzător sau nu, elaborarea legii a fost însă pasată de PSD la Autoritatea Electorală Centrală, instituţie pe care românii n-o vor putea sancţiona prin vot dacă legea nu iese la timp, sau, mai rău, dacă legea iese proastă. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Mai amintim că nimeni nu-i împiedică pe politicieni să redacteze o lege care să le dea dreptul şi românilor din ţară să voteze prin corespondenţă. De altfel, coaliţia Politică fără Bariere a elaborat şi înaintat celor în drept un set de amendamente faţă de proiectul legii privind votul prin corespondenţă, unul dintre ele referindu-se în mod expres la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă de către toţi cetăţenii români (din ţară sau din străinătate) care au cunoştinţă de faptul că, la data următorului scrutin electoral sau referendar, nu se vor putea prezenta la secţia de votare.

Propunerile înaintate de PfB au rămas fără răspuns din partea politicului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne