UDMR a elaborat pe şest un proiect de autonomie a Ţinutului Secuiesc. PSD susţine că nu ştie nimic

Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să  înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR
Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

UDMR şi Partidului Civic Maghiar (PCM) au semnat săptămâna trecută un protocol de colaborare politică pe termen mediu şi lung, iar la semnarea acestuia UDMR a înmânat conducerii PCM un proiect de lege privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, care urmează să fie armonizat în cadrul unui grup de lucru cu proiectul Consiliului Naţional Secuiesc, a anunţat joi preşedintele PCM, Biro Zsolt, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Târgu Mureş.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că nu s-a discutat cu privire la acest proiect de lege elaborat de către colegii săi de la guvernare. Întrebat dacă s-a luat în discuţie un astfel de proiect atunci când au avut loc tratativele pentru intrarea UDMR la guvernare, Ivan a răspuns negativ.

„Haideţi să apară şi să vedem despre ce este vorba. În eventualitatea în care se va depune un astfel de proiect, vom avea o poziţie”, a adăugat acesta.

Liderul PCM a susţinut că se va încerca introducerea în proiectul de lege privind autonomia al UDMR a cât mai multe elemente din proiectul de autonomie deja existent realizat de Consiliului Naţional Secuiesc.

„În ceea ce priveşte ţinutul secuiesc, partidul nostru sprijină proiectul de autonomie al Consiliului Naţional Secuiesc. Acum, dacă am făcut acest grup de lucru comun cu UDMR, o să avem o posibilitate să reprezentăm acest program şi sper să reuşim să convingem partenerii noştri să accepte cât mai multe elemente de acolo. Dar până când nu începe acest grup activitatea, nu vreau să fac mai multe declaraţii pe această temă. N-am decis deocamdată câţi membri va avea grupul, ori patru, ori şase. Va fi paritar, oricum, jumătate-jumătate. Dânşii (UDMR - n.r.) au acel grup, au elaborat un program, care ne-a fost înmânat vineri (21 martie - n.r.), odată cu semnarea protocolului, este un proiect de lege (…) Proiectul de lege vorbeşte despre Ţinutul Secuiesc şi vizează cele trei judeţe – Harghita, Covasna şi Mureş”, a precizat Biro Zsolt.

Preşedintele PCM a precizat că rămâne de văzut în ce măsură vor reuşi să fie corelate cele două proiecte distincte, nefiind luată în calcul o dată fixă privind finalizarea tratativelor.

Întrebat dacă proiectul celor de la UDMR vizează autonomia pe trei nivele şi dacă sintagma „autonomie teritorială” se regăseşte în textul acestuia, Biro Zsolt a replicat: „Trebuie să facem o distincţie – autonomia culturală este o autonomie pe criteriu etnic şi e valabilă pentru toţi cetăţenii etnici maghiari. Şi când vorbim de autonomie teritorială, trebuie să refuzăm aceste acuzaţii, că ar fi pe criteriu etnic. Acest proiect se referă la cele trei judeţe”.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu şi-a exprimat indignarea faţă de proiectul de autonomie al UDMR.

„În ziua în care UDMR va depune proiectul autonomiei în Parlament, eu voi depune tot în Parlament proiectul legislativ de desfiinţare a UDMR. UDMR conlucrează cu PCM pentru dezmembrarea României. Până unde vor să meargă, până la a depune în Parlamentul României o lege anti-constituţională de desfiinţare a României? În ziua în care UDMR depune în Parlament proiectul autonomiei, eu voi depune proiectul desfiinţării UDMR. Uniunea a elaborat un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, proiect care ar fi fost înmânat conducerii Partidului Civic Maghiar la semnarea protocolului de colaborare. Social-democraţii, alături de care se află UDMR la guvernare, spun că nu au cunoştinţă de aşa ceva”, a subliniat Bogdan Diaconu.