Ucraina va organiza un referendum privind intrarea sa în NATO

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (Carsten Koall/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat luni că decizia intrării Ucrainei în NATO va fi luată printr-un referendum.

“Decizia privind intrarea în NATO stă numai în competenţa poporului ucrainean. Cetăţenii sunt singurii capabili să decidă dacă vom întra sau nu în NATO în cadrul unui referendum”, a spus Poroşenko la o conferinţă comună de presă cu omologul său lituanian Dalia Grybauskaite în Kiev.

Poroşenko a declarat că administraţia ucraineană a dezvoltat un plan pe cel puţin 6 ani pentru a se asigura că Ucraina respectă criteriile UE şi ale NATO.

De asemenea, liderul ucrainean a declarat că cerinţele pentru aplicarea unor reforme într-o ţară care urmăreşte să devină membră UE se suprapun cu cerinţele şi criteriile aplicate unei ţări care doreşte să devină membră a NATO.

Grybauskaite a declarat că NATO nu este o organizaţie militară şi că membrii săi au luat calea democraţiei şi protejării drepturilor omului şi că Ucraina trebuie să treacă prin acest proces complex de reforme înainte de a deveni membră a NATO.

“Acest lucru se aplică calităţii de membru UE cât şi calităţii de membru NATO. Trebuie să luaţi măsuri şi să depuneţi multe eforturi în interiorul ţării. Un stat care depune eforturi şi desfăşoară reformele necesare va fi capabil să devină membru NATO. Nicio ţară nu poate impune altei ţări să nu devină membru NATO şi ce direcţie să ia, în special nu vecinii voştri”, a declarat ea, făcând referire la cerinţa Kremlinului în privinţa unei garanţii de 100% că Ucraina nu va intra în NATO.

Conform unei decizii luate în Bucureşti în 2008, Ucraina va deveni o membră NATO dacă aceasta doreşte acest lucru şi dacă respectă criteriile necesare.

“Uşa rămâne deschisă. În timpul summitului de la Bucureşti am decis ca Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare”, a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, la Haga.

Potrivit secretarului general al NATO, “dacă problema aderării Ucrainei nu a fost evocată în ultimii ani, este pentru că această ţară a optat pentru un statut neutru. Respect această alegere. Este vorba despre o decizie adoptată de un stat suveran”, a adăugat el.

Situaţia în care s-ar desfăşura acest referendum este cu atât mai tensionată cu cât rebelii separatişti proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei se luptă de câteva luni cu forţele guvernamentale după ce fostul lider ucrainean prorus a fost nevoit să fugă din ţară în urma unor puternice proteste stradale pe Maidan.

Kremlinul a ales să ajute separatiştii proruşi atât cu arme cât şi cu soldaţi – lucru negat de Rusia – ceea ce a dus la aplicarea unor sancţiuni din partea UE şi SUA care provoacă pagube puternice economiei ruse.

De asemenea, Lituania a promis că va începe să furnizeze arme Ucrainei într-un viitor apropiat pentru a ajuta Kievul în lupta din estul ţării. “Am convenit asupra furnizării de elemente concrete de arme pentru forţele armatei ucrainene. Acesta este un ajutor real”, a spus Poroşenko.

Conform sondajelor realizate la începutul acestei luni, procentajul susţinătorilor aderării Ucrainei la UE a crescut la 64 şi jumătate dintre respondenţi au favorizat şi intrarea ţării lor în NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe