Ucraina primeşte evacuaţii din Wuhan cu cauciucuri arse şi proiectile

Ucraineni manifestând împotriva celor aduşi din Wuhan
Ucraineni manifestând împotriva celor aduşi din Wuhan (Maxim Mykhailyk / Getty Images)

Locuitorii unui oraş din Ucraina centrală s-au angajat în violenţe cu poliţia, au ars cauciucuri şi au aruncat proiectile asupra unui convoi de autobuze care transportau către un centru evacuaţii din provincia Hubei din China, aflaţi în carantină.

Unii protestatari şi poliţişti au fost răniţi în urma confruntărilor. Au fost sparte geamurile la cel puţin două autobuze, în care evacuaţii stăteau în spatele perdelelor din interior.

Localnicii din Novi Sanzhary se tem că s-ar putea infecta, în ciuda faptului că autorităţile insistă că nu există pericol şi preşedintele Volodimir Zelenski a făcut un apel special cerând calm.

Ucraina nu a confirmat cazuri de virus.

Tensiunile s-au declanşat după o criză de o zi în care protestatarii au blocat un pod care duce la sanatoriu, unde evacuaţii vor fi ţinuţi în carantină timp de cel puţin două săptămâni pentru a se asigura că nu poartă virusul.

Sute de poliţişti în costume anti-revoltă, cu autoutilitare de poliţie şi un transportor blindat au fost trimişi pentru a păstra ordinea.

Pe lângă 45 de ucraineni, în avionul care a aterizat joi în Ucraina avea la bord 27 de cetăţeni din Argentina, precum şi cetăţeni din Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Costa Rica şi alte ţări.

Autorităţile ucrainene spun că toţi pasagerii de la bord au fost examinaţi de două ori înainte de a primi permisiunea de a zbura, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a potoli protestatarii.

Un sistem slab de asistenţă medicală, corupţia şi neîncrederea faţă de autorităţi sunt răspândite în Ucraina, care a fost lovită de curând şi de o epidemie de rujeolă pe fondul reticenţei unora de a se vaccina.

În vestul Ucrainei, au existat proteste mai mici ale rezidenţilor, care se tem că evacuaţii ar putea fi adăpostiţi în zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe