Ucraina: Kliciko îl presează pe Ianukovici să schimbe Constituţia

Vitali Klitschko se întâlneşte cu manifestanţii din Piaţa Independenţei din Kiev, 15 decembrie 2013.
Vitali Klitschko se întâlneşte cu manifestanţii din Piaţa Independenţei din Kiev, 15 decembrie 2013. (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)

Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko a anunţat marţi în timpul şedinţei din plenul parlamentului de la Kiev că refuzul parlamentarilor de a vota asupra revenirii Constituţiei la forma din anul 2004 ar putea conduce la escalarea tensiunilor în cadrul societăţii, notează Kiev Post.

”Ţara este într-o criză politică, nu avem cum să aşteptăm o jumătate de an. Avem o idee clară cum să o facem şi am creat o soluţie legală şi politică. Nu trebuie să căutăm diferenţele, trebuie să găsim o soluţie”, a anunţat Vitali Kliciko în faţa Radei, în timpul şedinţei din după amiaza zilei de marţi.

Forma Constituţiei pe care Ucraina o avea în 2004 acorda mai multe drepturi parlamentului în detrimentul preşedintelui, post care deţine în acest moment puterea aproape deplină.

Înaintea discursului susţinut de liderul partidului UDAR, acesta s-a deplasat la sediul Administraţiei Prezidenţiale de pe strada Bankova pentru o întâlnire cu preşedintele Viktor Ianukovici. În urma refuzului parlamentarilor de a vota asupra unei schimbări a Constituţiei în timpul şedinţei din plen de marţi dimineaţă, Kliciko speră că-l va convinge pe Viktor Ianukovici să aprobe revenirea Constituţiei la forma din 2004.

”Dacă nu putem găsi o poziţie comună aici în Parlament, cred că această problemă ar trebui discutată cu persoana care ia direct deciziile şi are toate puterile. Acesta este preşedintele Ianukovici”, a adăugat Kliciko înainte discursului din plen.

Amintim că în Ucraina preşedintele are dreptul să dizolve parlamentul, amendament invocat de Viktor Ianukovici, sâmbătă, atunci când parlamentarii ”nu vroiau să adopte legile necesare statului”.

Pe 6 februarie, şeful Departamentului de Relaţii Externe al Uniunii Europene, Catherine Ashton, împreună cu Asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite, Victoria Nuland, se vor deplasa la Kiev pentru o întâlnire cu Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei.

Duminică, Ashton a susţinut în cadrul unui interviu pentru The Wall Street Journal, că puterile vestice au început conceperea unui plan de finanţare destinat Ucrainei, ale cărui cifre „nu sunt mici”, dar care va fi acordat numai după formarea unui nou guvern, în nici caz ”guvernului Ianukovici şi regimului său”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe