Ucraina devine Bielorusia - Ianukovici îngroapă libertatea cu legi draconice

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Democraţia, un lucru pe care ucrainienii încearcă de aproape două luni să-l susţină, a mai murit puţin, joi 16 ianuarie 2014.

În ciuda membrilor din opoziţie care au încercat proteste vehemente, susţinătorii preşedintelui Victor Ianukovici au ”împins” o serie de legi menite să suprime protestele publice, să restricţioneze munca organizaţiilor non-guvernamentale, să ştranguleze libertatea de exprimare şi să îngroape activismul civic.

Noua serie de legi a fost trecută foarte scurt prin parlament, printr-o fluturare scurtă din mâinile parlamentarilor. Votanţii ei au fost cei din Partidul Regiunilor şi Partidul Comunist alături de câteva zeci de "independenţi". La fel de repede cum au trecut, ea va facilita administraţiei Ianukovici să persecute în continuare, chiar mai dur, activiştii, parlamentarii şi jurnaliştii, notează Kiev Post.

Autorii proiectelor de lege au fost parlamentarii Vadym Kolesnichenko şi Volodymyr Oliynyk, membrii Partidului Regional.

Reacţiile în urma ”joii negre”

Liderul Partidului Svoboda, Oleh Tiahnybok a precizat că aprobarea noilor legi este un ”abuz de putere”. Conform acestora, declaraţia sa ar putea fi interpretată ca ”extremistă” şi pedepsită cu închisoarea.

Liderul Partidului UDAR, Vitali Kliciko a denumit actul ”o încălcare a legii”. ”Nu au nici-o bază legală”, a declarat Kliciko.

În timp ce detaliile legilor au fost făcute publice, populaţia ucraineană nu a avut încotr-o decât să le asemene cu cele din Rusia sub preşedinţia Vladimir Putin şi din Belarusul condus de preşedintele Alexander Lukashenko. O parte din cetăţeni au numit proiectele de lege şi întregul eveniment ”Belarusificarea Ucrainei.”

Ministrul de Externe suedez, Carl Bildt a declarat cu privire la evenimentele de joi că: ”Aceste proiecte negre sunt împotriva democraţiei. Şi în final una împotriva independenţei Ucrainei”, a precizat acesta pe Twitter.

Ambasadorul Statelor Unite din Ucraina, Geoffrey Pyat a declarat pentru Kiev Post că evenimentele din Parlament ”sunt un pas în afara principiilor democratice pe care relaţia noastră bilaterală a fost fondată”.

Graba în care a fost adoptată noua legislaţie a fost împinsă a adus şi unele fricţiuni şi îmbrânceli printre parlamentari. Cel puţin doi dintre ai au fost răniţi însă nu foarte grav.

Legile care vor avea un impact direct asupra protestelor stipulează că:

  • Construcţia corturilor şi scenelor în timpul demonstraţiilor publice fără o permisiune din partea autorităţilor va fi pedepsită cu 15 zile în detenţie sau o amendă de 450 de euro.
  • Folosirea măştilor sau a căştilor în timpul demonstraţiilor poate duce la 15 zile de detenţie sau o amendă ce poate ajunge la 400 de euro.
  • Blocarea accesului către casele şi birourile organizaţiilor va fi considerată o crimă ce trebuie pedepsită cu până la şase ani de închisoare. De asemenea, condusul într-o coloană compusă din mai mult de 5 autovehicule, este ilegal şi poate duce laconfiscarea carnetului de conducere, dar şi a autovehiculului.

Toate metodele au fost folosite de protestatarii anti-guvernamentali pentru a forţa autorităţile să cedeze cererilor.

O altă notă, cu mult mai scandaloasă, permite poliţiştilor ”de revoltă” să scape de responsabilitate atunci când bat participanţii la marşurile paşnice sau jurnaliştii ce acoperă evenimentele.

Schimbările legii ce vor afecta jurnaliştii şi mass media:

  • Defăimările vor fi pedepsite cu până la un an de ”reeducare” prin muncă sau 200 de ore de muncă publică sau amendă de până la 65 de euro.
  • Defăimările publicate în mediile media sau pe internet – până la un an de ”reeducare” prin muncă sau 150-200 de ore de muncă publică sau amendă de până la 450 de euro.
  • Defăimarea împreună cu o ilegalitate gravă – până la doi ani în închisoare.
  • Colectarea, procesarea sau împărtăşirea informaţiilor de stat cu acces limitat – de la trei la şase ani de detenţie.
  • Utilizatorii internetului de orice fel vor avea blocat accesul la internet printr-o decizie dacă utilizatorul răspândeşte informaţii "ilegale".

Schimbările legii ce vor afecta organizaţiile non-guvernamentale:

  • Legea a introdus un nou termen ”agent străin” – unde intră toate organizaţiile non-guvernamentale care primesc fonduri de la statele străine, persoane fizice, alte ONG-uri sau organizaţii internaţionale.
  • Atunci când aceste ONG-uri publică informaţii în media vor trebui să se identifice ca ”agenţi străini”. Ele vor fi obligate să raporteze privind activitatea lor odată la trei luni şi să publice informaţiile pe net şi în ziarele de stat.
  • Activitatea acestor ONG-uri va putea fi interzisă printr-o decizie a curţii dacă vor încălca interesele securităţii naţionale sau ordinea publică.

Schimbările în lege care vor afecta legiuitorii opoziţiei şi cetăţenii:

  • Procedura necesară la îndepărtarea imunităţii unui parlamentar a fost simplificată la un singur pas.
  • O persoană va putea fi condamnată în instanţă chiar şi în absenţa unui avocat.
  • Toţi utilizatorii telefoanelor mobile vor trebui să semneze o înţelegere cu operatorii şi să ofere informaţii private

Amintim că din noiembrie când au pornit demonstraţiile împotriva putinizării Ucrainei:

  • Peste 50 de jurnalişti au fost atacaţi de forţele de poliţie de la începutul protestelor. Cel mai cunoscut caz, cel al Tetianei Cernovol, catalogat drept tentativă de omor, este investigată tocmai de ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko, unul dintre cei pe care Crenovol îi investiga.
  • Nouă protestatari au fost închişi după intervenţia violentă a forţelor de ordine. Ce puţin câteva zeci au fost bătuţi grav, dintre care cel puţin doi parlamentari şi un fost ministru de interne.
  • Cel puţin 70 de activişti vizitaţi acasă de autorităţi.
  • O instituţie religioasă cu 4,5 milioane de susţinători ameninţată cu închiderea pentru participarea la protest.