Ucraina ameninţă că va folosi întregul său arsenal împotriva separatiştilor pro-ruşi

Soldaţi ucraineni ocupă o poziţie în satul Zaytseve din Doneţk în 29 iulie 2015.
Soldaţi ucraineni ocupă o poziţie în satul Zaytseve din Doneţk în 29 iulie 2015. (Captură Foto)

Armata ucraineană a ameninţat că va folosi “întregul său arsenal” împotriva forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, în ciuda unui acord de pace semnat în luna februarie care interzice utilizarea de armament greu.

“Ne vom folosi întregul arsenal şi toate mijloacele avute la dispoziţie pentru a respinge atacurile inamicului”, a declarat marţi Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Kievul susţine că luptătorii separatişti au lansat un nou atac cu rachete la nord de oraşul-port Mariupol controlat de guvern.

“Rebelii obişnuiau să lanseze atacuri cu rachete Grad în rare ocazii. Acum, acest lucru are loc zilnic”, a declarat Selezniov, adăugând: “Nu putem risca vieţile soldaţilor noştri.”

De asemenea, luni, armata ucraineană şi-a trimis înapoi artileria grea într-un sat din regiunea Doneţk, după ce separatiştii au năvălit asupra lui, a declarat marţi armata ucraineană, conform unui articol publicat de Bloomberg.

Conform Acordului de pace semnat la Minsk, printre alte cerinţe, prevede ca ambele tabere să îşi retragă armamentul greu de pe ambele părţi ale liniei de front şi să înceteze focul. Totuşi, misiunea OSCE din Ucraina a declarat că implementarea acordului este îngreunată de faptul că niciuna dintre părţi nu şi-a retras complet armamentul greu.

La rândul lor, separatiştii pro-ruşi învinuiesc Kievul pentru intensificarea violenţei în zona de război.

Unul dintre liderii separatişti susţine că armata ucraineană a lansat peste 500 de proiectile şi rachete asupra poziţiilor rebelilor pro-ruşi începând de luni după amiază, ucigând un luptător şi un civil.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul pro-rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, fostul preşedinte al Ucrainei abandonându-l în ultimul moment. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia este acuzată că îi sprijină pe separatiştii din est iar acest lucru, precum şi faptul că a anexat Crimeea în martie 2014, i-au atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Totuşi, Moscova neagă că ar susţine separatiştii pro-ruşi cu arme şi soldaţi, în ciuda dovezilor pe care susţin occidentalii că le au.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.500 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.