Uber a ascuns furtul datelor pentru 57 de milioane de utilizatori

Uber recunoaşte că în 2016 a plătit 100.000 de dolari pentru a ascunde furtul datelor a 57 de milioane de utilizatori
(Getty Images)

CEO-ul companiei Uber, Dara Khosrowshahi, a recunoscut faptul că firma de taximetrie a suferit, la sfârşitul anului 2016, un furt de date - numere de licenţă, de telefon mobil sau adrese de email - de la 57 milioane de şoferi şi utilizatori ai aplicaţiei din întreaga lume.

Uber este o companie americană care a dezvoltat o aplicaţie pentru tablete şi smartphone-uri, permiţând clienţilor să comande limuzine cu şofer sau taxiuri.

Într-o declaraţie, reprezentanţii companiei au afirmat că ar fi luat "măsuri imediate" pentru a proteja datele şi a închide accesul neautorizat. "Ulterior, am identificat persoanele şi am obţinut garanţii că datele furate au fost distruse", declară Uber. Compania a plătit 100.000 de dolari pentru ca hackerii să distrugă informaţiile, relatează miercuri 22 noiembrie agenţia Europa Press.

Autoritatea pentru Protecţia Datelor din Marea Britanie a deschis o anchetă împotriva companiei.

Autoritatea de Protecţie a Datelor (ICO, pentru acronimul în limba engleză), din Marea Britanie a deschis o anchetă referitor la spargerea cibernetică, deoarece, acest lucru ridică „mari temeri“ cu privire la politicile şi etica de protecţia datelor a companiei Uber.

Directorul adjunct al ICO, James Dipple-Johnstone, a declarat că va colabora cu alte autorităţi relevante, atât în Marea Britanie cât şi în străinătate, pentru a determina amploarea furtului de date, măsura în care au fost afectaţi utilizatorii şi măsurile care trebuie adoptate de companie pentru a garanta că respectă pe deplin obligaţiile sale de protecţie a informaţiilor.

"Ascunderea deliberată a acestor tipuri de infracţiuni faţă de autorităţile de reglementare şi de părţile afectate ar putea atrage amenzi severe", a spus Dipple-Johnstone.

Conform noilor norme de protecţie a datelor, care vor intra în vigoare în Uniunea Europeană în luna mai 2018, companiile vor trebui să identifice şi să notifice autorităţilor furturile de date în termen de 72 de ore, sub ameninţarea unor penalităţi semnificativ mai mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință