Ubari Lakes, un spectacol fascinant între dunele deşertului

Oaza Ubari
Oaza Ubari (Facebook)

Actualele Ubari Lakes sunt un grup de aproximativ 20 de lacuri situate în mijlocul peisajului de dune impozante şi palmieri ce mărginesc oazele din Ubari Sand Sea. Un spectacol cu adevărat fascinant. Acestea sunt situate în regiunea Fezzan, în sud-vestul Libiei.

Este vorba de o zonă întinsă unde se află impresionante dune de nisip. Acum mai bine de 200 de milioane de ani, această regiune era umedă şi fertilă, caracterizată prin ploi frecvente. Existau, de asemenea, râuri care alimentau un lac mare, de dimensiunea Republicii Cehe. Se numea Lacul Megafezzan.

De-a lungul timpului, clima în această zonă s-a schimbat foarte mult şi lacul literalmente a secat treptat în urmă cu 3000 - 5000 de ani. Urmele acestui mare lac antic nu au dispărut, au rămas tipicele micro lacuri împrăştiate printre dunele de nisip. Aceste lacuri sunt ca oazele în deşert. În prezent, există aproximativ 20 de lacuri în Ubari Sand Sea.

Lacurile Ubari sunt foarte sărate. Nu au râuri care să le poată reumple bazinul de apă. În Libia nu se găsesc râuri perene care să transporte apa pe parcursul unui an întreg. Acest lucru a dus la formarea unei concentraţii mari de săruri minerale în apele acestor lacuri, astfel încât unele dintre ele sunt de aproape cinci ori mai sărate decât apa de mare.

În ciuda apei foarte sărate, unele lacuri găzduiesc viaţă, începând de la alge roşii iubitoare de sare, care uneori le colorează suprafaţa, până la creaturi minuscule, precum creveţi roşii, ce se dezvoltă în apele de mică adâncime ale lacului. Nu este vorba de lacuri foarte adânci, conform unui centru de scufundări libiene, adâncimea lor variază de la şapte metri (Gaberoun) la 32 de metri adâncime (Ain al-Dibbanah, aproape de Ghadames). Unele dintre ele seacă treptat, din cauza secetei şi exploatării resurselor subterane!

Pentru a ajunge la aceste lacuri, turiştii se îndreaptă de obicei spre Sabha, de aici la Tkerkiba, unde se află un loc excelent de campare folosit ca bază pentru a explora lacurile, precum şi Wadi Matkhandouch (un sit cu cele mai frumoase gravuri în stâncă).

Printre cele mai pitoreşti lacuri sunt Gaberoun şi Umm al-Maa (Mama apei). De asemenea, există şi alte mici lacuri splendide în împrejurimi, care sunt mai rar vizitate de turisti. De exemplu: ​​Umm al-H'isan (Mama calului), situat la nord de Gaberoun, şi la-Tarhouna, situat la 11 km de Umm al-H'isan.

Lacul Gaberoun este unul dintre cele mai mari şi mai frumoase lacuri din Ubari Sand Sea. Amplasat în mijlocul dunelor de nisip magnifice, cu palmieri pe de o parte şi ruinele vechiului sat pe de alta, acesta este cel mai distinctiv şi, totodată, cel mai vizitat. Pe malul de nord-est al lacului, este situată o tabără turistică cu un magazin tuareg, unde se vând bijuterii berbere tradiţionale şi alte obiecte artizanale locale.

Oazele reprezintă vatra unei vechi aşezări, care a fost mutată în altă parte. Ruinele acesteia sunt situate pe malul vestic al lacului. Destul de ciudat, temperatura apei este mai rece la suprafaţă decât cu aproximativ o jumătate de metru mai jos, unde aceasta este mult mai caldă. Cele mai multe dintre lacurile de pe teritoriul libian sunt foarte carbogazoase, permiţând înotătorilor să plutească uşor fără a depune prea mult efort.

Un proiect al guvernului libian ar putea readuce, în viitor, apa în această regiune deşertică pentru a o face să înflorească din nou, dar în acel moment fascinantele lacuri ar dispărea. Mai bine natura ar fi lăsată să-şi urmeze cursul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură