TVR dă în judecată FRJ MediaSind, Ministerul Muncii şi Patronatele Presei pentru a se sustrage de la plata unor drepturi salariale

(Arhiva) Protest spontan la TVR, mai 2014
(Arhiva) Protest spontan la TVR, mai 2014 (Epoch Times România)

Societatea Română de Televiziune (SRTV), condusă de Stelian Tănase, a acţionat în judecată Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Patronatul Presei din România-ROMEDIA şi Uniunea Naţională a Patronatului Român – UNPR invocând „încetarea existenţei şi a efectelor” Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media. Sindicaliştii susţin că, prin acest demers, conducerea SRTV, instituţie adusă în pragul colapsului, urmăreşte să se sustragă de la plata unor drepturi salariale datorate angajaţilor.

Conform unui comunicat de presă remis de FRJ MediaSind redacţiei Epoch Times, TVR-ul solicită, de asemenea, instanţei să constate şi „nulitatea eventualelor acte prin care s-a stabilit prelungirea existenţei şi efectelor CCM Mass-media, după termenul de 24 de luni, cu deosebire a actului adiţional nr. 2 din 14.04.2008 şi a actelor adiţionale următoare acestora.”

"Demersul SRTV este unul forţat, abuziv şi tardiv, întrucât aceeaşi speţă a mai fost judecată şi în cazul Radioului Public, instituţie care, prin semnătura preşedintelui-director general Ovidiu Miculescu, a solicitat acelaşi lucru, şi anume, ca instanţa să constate încetarea valabilităţii CCM din Mass-Media.", se precizează în textul comunicatului.

Reprezentanţii FRJ Mediasind reamintesc că atât Tribunalul Bucureşti cât şi Curtea de Apel Bucureşti au respins cererea SRR constatând valabilitatea CCM din Mass-Media până la 14 ianuarie 2014, creând astfel un precedent în favoarea salariaţilor.

Potrivit sindicaliştilor, prin acţiunile lor în instanţă, şefii SRR şi SRTV urmăresc să nu le plătească salariaţilor celor două instituţii drepturile prevăzute în CCM din Mass-Media:

"Este vorba, în special, de sporul de fidelitate în cuantum de 25% din salariul de bază lunar, câştigat deja în instanţă pentru o parte dintre salariaţi de către Sindicatul 2002 din SRTV şi solicitat în cadrul mai multor acţiuni introduse în justiţie de către Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România, ambele organizaţii fiind afiliate la Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind", se precizează în comunicat.

FRJ MediaSind mai arată că pentru această acţiune în instanţă fără să aibă acceptul Consiliului de Administraţie sau al Comitetului Director, Stelian Tănase a apelat la serviciile unui avocat plătit, în condiţiile în care SRTV dispune de un "departament juridic mamut".

"În timp ce angajaţii celor două instituţii sunt în continuare păgubiţi, atât SRR cât şi SRTV îşi permit, iată, să plătească cu sume uriaşe tot felul de avocaţi sau Case de avocatură, deşi Ordonanţa de Urgenţă nr. 26/2012 interzice expres instituţiilor publice să achiziţioneze servicii juridice dacă au înfiinţate compartimente de profil.", acuză sindicaliştii.

"Demersul lui Stelian Tănase este lipsit de temei, fiind menit să temporizeze doar acţiunea de recuperare a unor drepturi legitime, FRJ MediaSind îndeamnă salariaţii SRR şi SRTV să acţioneze în judecată, prin sindicatele afiliate la FAIR-MediaSind sau individual, conducerile celor două societăţi pentru a-şi recupera drepturile din Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.", mai adaugă MediaSind.

De asemenea, FRJ MediaSind solicită Curţii de Conturi a României şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie "să ancheteze toate acuzaţiile de corupţie aduse administraţiei celor două instituţii, inclusiv modul în care s-au cheltuit banii proveniţi din taxa radio-tv, plătită de către cetăţeni, în diverse procese demarate împotriva propriilor salariaţi."

Reamintim că în data de 28 iulie, pe fundalul crizei din TVR, Consiliului de Administraţie al instituţiei a decis să micşoreze timpul de muncă şi salariile angajaţilor din această instituţie de presă cu 20%, ceea ce a declanşat proteste spontane ale salariaţilor.

Mai menţionăm că, de mai bine de un an de zile, angajaţi ai TVR cer demisia lui Tănase acuzându-l pe acesta de "bâiguieli manageriale, abuzuri şi ingerinţe grosolane în politica editorială". Angajaţii l-au mai acuzat pe Tănase că reduce salariile celor care muncesc efectiv la TVR, în timp ce colaboratorii externi ai instituţiei sunt plătiţi cu sume foarte mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne