Ţuţuianu: Se pot strecura şi surprize în OUG pentru Codurile Penale

Adrian Ţuţuianu
Adrian Ţuţuianu (Epoch Times România)

Senatorul Adrian Ţuţuianu a reacţionat luni seară, la Digi24, după ce premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD Liviu Dragnea au anunţat o ordonanţă de urgenţă privind Codurile penale.

"Cred că e normal ca lucrurile acestea să fie discutate în Parlament şi asta ţine şi de planificarea activităţii parlamentare. În al doilea rând, cred că este dificil de justificat urgenţa pentru asemenea OUG şi în al treilea rând, cred că e nefiresc să ai actul normativ în Parlament, într-o dezbatere, pe cerere de reexaminare ca urmare a deciziei CCR şi să nu încerci să dai caracter unitar acelui act normativ. Iei ceva din el, transpui printr-o OUG. Altceva rămâne în dezbaterea Parlamentului şi urmează sau nu să fie pus de acord cu deciziile CCR. E atipică această situaţie. Evident că din perspectiva grabei, ca să spun aşa, ordonanţa o dă Guvernul, intră în vigoare, produce efectele juridice, ea nu poate fi atacată decât de Avocatul Poporului şi probabil că vom asista din nou la foarte multe discuţii, acuze şi faţă de guvern, şi faţă de ministrul Justiţiei şi faţă de Avocatul Poporului care va fi, unii vor cere să nu facă, alţii vor cere probabil să facă o acţiune la CCR pe acest subiect", a declarat senatorul.

De asemenea, Ţuţuianu a atras atenţia că, în acest moment, nu avem un text al ordonanţei de urgenţă în cauză.

"Un lucru e cert, noi nu avem un text, nu ştim exact care texte se preiau, nu ştim dacă pe lângă acele texte sunt altele care au fost discutate în Comisia Iordache şi au fost modificate ca urmare a deciziei CCR. Dacă vor fi sau nu preluate, nu ştiu, am văzut opinii diferite pe acest subiect. Deci eu cred că e mai bine să vedem mai întâi textul şi pe urmă să ne pronunţăm pe fondul problemei. Este atipic, repet, eu cred că Parlamentul trebuie să îşi ia în serios, indiferent cine e la putere, rolul de putere legiuitoare şi OUG pe materie de acestea complicate, Coduri penale, civile, legi care ştiu eu, privesc funcţionarea justiţiei ori administraţiei publice, trebuie adoptate prin dezbatere parlamentară", a precizat Ţuţuianu.

Întrebat dacă are suspiciunea că în text ar putea să apară surprize, senatorul a replicat: "Există această posibilitate. Nu ştiu azi. E o discuţie pe care o facem teoretic."

"Au fost discuţii în PSD legat de modul în care s-au făcut dezbaterile în Parlament, modul în care s-a comportat opoziţia faţă de aceste modificări, atacurile succesive, am avut 2-3 acţiuni la CCR făcute succesiv de grupuri parlamentare ori de preşedintele României şi evident că procesul legislativ a fost întârziat. Şi din această perspectivă, un atac în cascadă pe o lege nu prea am avut în Parlamentul României până la această situaţie", a adăugat Ţuţuianu.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a anunţat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind implementarea articolelor din Codurile penale care au trecut de controlul de constituţionalitate la CCR. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne