Tusk susţine că planurile Londrei pentru Brexit sunt bazate pe „pură iluzie”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că nu poate exista o „alegere selectivă” în privinţa relaţiilor comerciale post-Brexit. Premierul britanic Theresa May va dezvălui săptămâna viitoare planurile pentru Brexit.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a susţinut vineri că planurile britanicilor pentru relaţiile care vor fi stabilite între UE şi Londra după ieşirea acesteia din bloc sunt „bazate pe pură iluzie”.

Tusk a declarat reporterilor că speră să obţină detalii privind planurile britanicilor când se va întâlni cu May joia viitoare, cu o zi înainte ca aceasta să le dezvăluie în cadrul unui discurs.

May şi membrii cabinetului său au căzut de acord, în cadrul unei întâlniri desfăşurate în 22 februarie, cu privire la planurile pe care le are Marea Britanie pentru relaţiile cu blocul european, după ieşirea oficială din acesta în martie 2019. Unele informaţii apărute în presă sugerează că Marea Britanie doreşte să fie pe aceeaşi lungime de undă cu UE în privinţa unor probleme legate de comerţ, însă se abate de la această linie în alte domenii.

Tusk a afirmat că nu poate exista nicio „alegere selectivă” şi nicio piaţă unică „à la carte”.

„Sunt bucuros că guvernul britanic pare să se îndrepte către o poziţie mai detaliată. Totuşi, dacă informaţiile apărute în presă sunt corecte, mi-e teamă că poziţia de astăzi a Marii Britanii este bazată pe pură iluzie”, a menţionat Tusk după o întâlnire care a avut loc vineri cu liderii blocului.

„Se pare că filosofia ‘prăjiturii’ este încă în viaţă”, a adăugat Tusk, făcând referire la comentariile ministrului britanic de externe Boris Johnson, care a precizat că poporul britanic îşi va păstra prăjitura chiar şi după ce o va mânca – adică, după ieşirea de pe piaţa unică a UE, Londra va dori să se bucure în continuare de beneficiile acestei pieţe.

UE doreşte de asemenea să menţină o frontieră fără întreruperi între Irlanda, o membră UE, şi Irlanda de Nord, o sarcină dificilă dacă Marea Britanie va părăsi uniunea vamală.

Premierul May se luptă cu diviziunile existente în cadrul Partidului ei Conservator, între cei care doresc o separare “completă” şi cei care doresc să menţină legături strânse cu Uniunea Europeană după Brexit.

Tusk a declarat că liderii UE vor fi extrem de realişti în evaluarea de “posibile noi propuneri” atunci când se vor întâlni la un summit în luna martie, cu scopul de a stabili planul pentru negocieri.

Blocul va adopta aceste linii directoare „indiferent dacă Marea Britanie este pregătită sau nu cu viziunea sa privind relaţiile noastre viitoare”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Următoarea etapă a discuţiilor dintre Marea Britanie şi UE cu privire la viitorul lor parteneriat va avea loc în luna aprilie.

Liderii UE, în cadrul unei întâlniri neoficiale care a avut loc vineri în Bruxelles, au discutat de asemenea despre felul în care va aborda blocul pierderea fondurilor britanice – aproximativ 12 miliarde de euro pe an – după ce Londra va ieşi din blocul european. În plus, oficialii UE au adresat şi problema alegerii noului preşedinte al Comisiei Europene, precum şi situaţiile din Siria şi Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe