Turma masiva de animale supravietuieste in sudul Sudanului

Peste 1,2 milioane de mamifere, incluzand antilope, gazele si elefanti considerate disparute au fost zarite in Sudan.
Peste 1,2 milioane de mamifere, incluzand antilope, gazele si elefanti considerate disparute au fost zarite in Sudan. (photos.com)

NEW YORK — O turma masiva de animale considerate a fi nimicite de deceniile de razboi civil din sudul Sudanului a supravietuit si ar putea reprezenta una dintre cele mai mari migratii de mamifere mari de pe planeta.

Societatea pentru Protejarea Vietii Salbatice, avand baza in New York, a prezentat marti evaluarea, dezvaluind rezultatele unei examinari aeriene care a indicat existenta a peste 1,2 milioane de antilope, gazele, elefanti si alte animale.

“Sunt stiri minunate pentru lume si sudul Sudanului,” a declarat presedintele societatii Steven Sanderson la o conferinta de presa.

Ecologul Michael Fay care a desfasurat examinarea a declarat ca nu a vazut niciodata animale salbatice intr-un numar atat de mare.

“Aceasta ar putea reprezenta cea mai mare migratie de mamifere mari de pe Pamant,” a declarat el.

Totusi, animalele din regiune se afla in primejdie deoarece vanatorii au arme automate pentru a decima turmele, a declarat Paul Elkan, directorul programului din sudul Sudanului. De asemenea, mii de refugiati se intorc in regiune si explorarea petrolului are loc in cadrul coridoarelor de migrare.

O examinare a vietii salbatice din sudul Sudanului nu a fost realizata de la inceputul anilor 1980 datorita razboiului civil care a facut ravagii timp de 2 decenii inaintea incheierii un acord de pace in 2005. Un razboi civil separat a izbucnit in regiunea Darfur din vestul Sudanului cu 4 ani in urma.

Pe baza experientelor din alte regiuni unde razboiul a afectat oamenii si animalele, precum in Angola si Mozambic, oficialii au declarat ca ei au crezut ca viata salbatica din sudul Sudanului va fi de asemenea puternic lovita.

Nu toate zonele din sudul Sudanului au dus-o bine in protejarea vietii salbatice. Parcul National Sudic, situat la vest de Nil, a experimentat o pierdere estimativa de 90% in cadrul unor specii incepand cu anii 1980.

“Nu am mai vazut nici un bizon iar in 1981 existau aproximativ 60.000,” a declarat Elkan. “Si a fost zarit un singur grup de elefanti, desi in trecut numarul lor a fost estimat acolo la 10.000.”

Dar din motive inexplicabile pe moment, unele turme de animale au ramas intacte si in cateva cazuri de fapt s-au dezvoltat, comparativ cu nivelele documentate intr-o cercetare desfasurata cu aproape 25 de ani in urma.

Dar in ianuarie, dupa un proces dificil pentru a obtine permisiune, Fay si altii au refacut o examinare din anii 1980 a vietii salbatice, zburand 150 de ore intr-un avion mic pe o distanta de peste 58.000 de mile patrate (150.000 km).

Rareori poti vedea grupuri mari de animale in Africa in afara zonelor protejate dar de indata ce avionul echipei de cercetare a trecut in sudul Sudanului din Kenya, Fay a declarat ca au fost uimiti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură