Turcia: Zeci de persoane arestate pentru comentarea acţiunilor militare din Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Doi reporteri de la redacţia turcă a publicaţiei germane Tageszeitung au fost arestaţi, iar locuinţele lor din Ankara au fost percheziţionate. Arestările au făcut parte dintr-o campanie mai amplă de suprimare a celor care critică operaţiunea militară turcă care a fost recent lansată în Siria.

Tageszeitung a raportat marţi că jurnalişti de la redacţia turcă, Taz Gazete, au fost arestaţi de forţele antiteroriste ale poliţiei.

“Apartamentele din Ankara ale jurnaliştilor care au adoptat poziţii împotriva războiului din Afrin sunt percheziţionate”, a scris publicaţia pe Twitter, făcând referire la decizia Turciei de a trimite soldaţi în zonele ocupate de kurzi în Siria.

“Printre ei se află scriitorul nostru Hayri Demir şi Sibel Hurtas de la Arti Gercek. În acelaşi context, jurnalistul Idris Yilmaz a fost arestat în Van şi Nurcan Baysas şi Ishak Karatas au fost arestaţi în Istanbul”, se precizează în declaraţie.

Ali Celikkan, jurnalist la Taz Gazete, a declarat că Demir şi Hurtas au fost reţinuţi pentru postarea pe reţelele de socializare a unor informaţii de la surse locale din Afrin, care conţineau o retorică diferită de cea a guvernului”, potrivit Deutsche Welle.

“De asemenea, ei găzduiau discuţii online cu activişti şi politicieni care se opun războiului”, a mai raportat publicaţia.

Potrivit lui Celikkan, Demir şi Hurtas se află în detenţie de 3 zile, nefiind arestaţi oficial, pentru suspiciunea de “incitarea oamenilor la violenţă”.

“Toate acestea fac parte dintr-un val mai amplu de arestări a celor care discută despre pace. Este greu de indicat numărul celor arestaţi, dar sunt cel puţin 50”, a declarat acesta.

Autorităţile turce aparent sunt îngrijorate de eventuala opoziţie faţă de noua misiune militară în Afrin, în special în ceea ce priveşte modul în care ar putea fi folosită mass media socială pentru a răspândi o atitudine opusă. Premierul turc Binali Yildirim i-a chemat duminică pe jurnalişti la o întâlnire pentru a prezenta un plan cu 15 puncte privind modul în care ar trebui acoperită operaţiunea din Afrin pentru a îndepărta orice critică faţă de aceasta.

Luni noaptea şi marţi dimineaţa au fost efectuate zeci de arestări ca urmare a opoziţiei faţă de misiunea turcă din Afrin, arestările făcând parte dintr-o campanie mai amplă de suprimare a libertăţii media în Turcia. Luni, Ankara a anunţat că mitingurile şi protestele sunt temporar interzise în capitală până la finalizarea operaţiunii militare din Afrin.

Oficiali turci susţin că încearcă să oprească răspândirea “propagandei teroriste”. Pe lângă jurnalişti, mulţi activişti pro-kurzi au fost de asemenea arestaţi, inclusiv liderul Partidului Democrat kurd al Poporului (HDP) în oraşul Izmir.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a condamnat arestarea celor care susţin pacea, în special pe activista pentru drepturile omului Nurcan Baysal.

“Ea a fost arestată pentru tweet-urile sale care fac apel la pace şi care condamnă incursiunea militară turcă în enclava nord-vestică siriană Afrin”, a declarat Emma Sinclair-Webb, şefa HRW în Turcia.

În ciuda acuzaţiilor făcute de Ankara, HRW a precizat că “nimic din tweet-urile lui Baysal nu susţine violenţa. Din contra”.