Turcia: Un cotidian de opoziţie publică patru pagini din Charlie Hebdo

(youtube.com)

Cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet a publicat miercuri patru pagini din primul număr al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, apărut după atentatul care i-a decimat redacţia, informează AFP.

Traduse integral în turcă, aceste patru pagini, distribuite într-un supliment integrat cotidianului, reiau esenţialul articolelor şi caricaturilor din Charlie, inclusiv prima sa pagină care-l reprezintă pe profetul Mahomed, însă ca pagină interioară.

În acest desen, un profet Mahomed cu o lacrimă în colţul ochiului ţine o pancartă pe care stă scris 'Je suis Charlie', sloganul a milioane de manifestanţi care au defilat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste care au făcut, la Paris, 17 morţi în trei zile.

Într-un text scurt, editorialistul politic al Cumhuriyet, Hikmet Cetinkaya, descrie în mod sobru caricatura, adăugând câteva cuvinte sub formă de editorial: 'Repet, terorismul este o crimă împotriva umanităţii, indiferent care este originea sa. Din acest motiv profetul ţine în mână o pancartă cu 'Je suis Charlie''.

Anunţată marţi de redactorul-şef al Charlie Hebdo, Gerard Biard, publicarea acestei caricaturi în Turcia a fost extrem de supravegheată de autorităţile islamo-conservatoare turce, care au denunţat adesea 'provocările' revistei satirice franceze.

Publicarea caricaturilor cu Mahomed a stârnit un val de critici în Turcia. În 2013, un ministru al guvernului lui Recep Tayyp Erdogan, premier pe atunci şi astăzi preşedinte, a calificat Charlie Hebdo drept 'fiţuică'.

Cotidianul turc a anunţat pe site-ul său de internet că poliţia a efectuat în noaptea de marţi spre miercuri o descindere la imprimeria sa din Istanbul, a examinat conţinutul publicaţiei şi a sunat un procuror înainte de a autoriza distribuirea sa.

Conducerea cotidianului Cumhuriyet, care iniţial intenţiona să publice în mod integral primul număr post-atentat al săptămânalului Charlie Hebdo, a dezbătut marţi înainte de a decide de a nu a publica decât patru pagini condensate.

Într-o declaraţie citată de media turce, un responsabil al cotidianului Cumhuriyet, Utku Cakirozer, a explicat că 'după consultări', a fost publicată doar o selecţie şi 'această publicare a fost pregătită în respectul faţă de sensibilităţile religioase ale societăţii turce şi a libertăţii religioase'.

Fondat în 1924 de un apropiat al fondatorului Turciei moderne şi laice, Mustafa Kemal Ataturk, cotidianul Cumhuriyet este în mod ferm în opoziţie faţă de preşedintele Erdogan. În ultimii ani, el a făcut obiectul a numeroase procese şi a fost ţinta mai multor atentate. Mai mulţi jurnalişti ai săi au fost închişi.

Poliţia turcă a desfăşurat miercuri dimineaţa un dispozitiv de securitate în faţa sediului de la Ankara al cotidianului, în eventualitatea unor manifestaţii.

Turcia este plasată cu regularitate pe ultimele locuri în clasamentele privind respectarea libertăţii de exprimare, clasamente publicate de organizaţii nonguvernamentale privind apărarea presei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe