Turcia simte iubirea Occidentului. Lira cade

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Sean Gallup/Getty Images)

După decizia de marţi a Statelor Unite de a refuza să ofere vize de călătorie unei delegaţii a Ministerului turc al Justiţiei, a fost rândul Germaniei să ia o măsură similară miercuri. Conform Bloomberg, Berlinul depune eforturi să reducă finanţarea Turciei de la banca deţinută de stat KfW, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au precizat persoane familiare cu această problemă.

Guvernul german “urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei politice şi juridice din Turcia”, a precizat Ministerul german al Finanţelor într-o declaraţie pentru Bloomberg. Ministerele coordonează poziţiile “şi, posibil, concluziile cu privire la politica investiţiilor adoptată de băncile pentru dezvoltare internaţionale”, iar împrumuturile pentru proiectele din sectorul privat sunt supuse unei evaluări care diferă de la caz la caz.

Deşi niciuna dintre instituţii sau bănci nu a impus îngheţarea oficială a finanţărilor, ele au impus totuşi restricţii mai dure, au declarat surse care au cerut să rămână anonime.

Un control mai amplu afectează finanţările pentru companiile şi băncile considerate a avea legături sau a fi influenţate de guvernul turc.

Unele bănci comerciale germane îşi evaluează la rândul lor expunerea către Turcia, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre guvernele din Berlin şi Ankara, au precizat oficiali.

Commerzbank îşi modifică relaţiile cu unele bănci turceşti pentru a diminua riscul reputaţional care ar putea apărarea prin aceste legături.

Banca Europeană pentru Investiţii “exercită măsuri de precauţie maximă atunci când evaluează noi proiecte de investiţii în Turcia”, a declarat o purtătoare de cuvânt a băncii UE, adăugând că volumul financiar din 2017 va fi mai redus decât în anii precedenţi. “Banca Europeană pentru Investiţii priveşte cu îngrijorare evoluţia situaţiei politice actuale din Turcia”.