Turcia şi-a intensificat spionajul în Germania, susţine Berlinul

În contextul tulburărilor diplomatice continue, serviciile germane de informaţii au raportat intensificarea spionajului turcesc în Germania. La rândul său, Ministerul turc de Externe a declarat că Berlinul “trebuie să decidă dacă Germania este sau nu prieten”.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Getty Images)

În timp ce tensiunile dintre Berlin şi Ankara s-au amplificat înaintea referendumului de luna viitoare privind sistemul prezidenţial turcesc, guvernul german a declarat miercuri că s-a observat o intensificare semnificativă a spionajului turcesc în Germania.

Agenţia germană de spionaj intern (BfV) a declarat că diviziunile din Turcia de dinaintea controversatului referendum din 16 aprilie privind creşterea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au fost reflectate în Germania.

“BfV observă o intensificare semnificativă a eforturilor turceşti de spionaj în Germania”, a susţinut agenţia într-o declaraţie, nefiind furnizate ale detalii.

Relaţiile deja tensionate dintre Germania şi Turcia au atins un nou nivel scăzut luna trecută din cauza anulării, în câteva state germane, a mai multor mitinguri politice turceşti în scopul obţinerii de suport pentru referendum.

Aproximativ 1,4 milioane de turci care locuiesc în Germania sunt eligibili pentru votul referendumului.

Sperând să calmeze furtuna diplomatică, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, s-a întâlnit miercuri cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu în Berlin. În timp ce ambii diplomaţi au convenit în ceea ce priveşte importanţa unor bune relaţii, oficialul turc a precizat că Germania trebuie să “decidă acum dacă Turcia este sau nu un prieten”.

În lumina recentelor comentarii făcute recent de Cavusoglu şi Erdogan, Gabriel a declarat că menţinerea unor bune relaţii presupune “linii care nu ar trebui să fie încălcate ... şi una dintre aceste linii este compararea cu Germania nazistă”, a susţinut Gabriel.

Totodată, Cavusoglu a declarat că îl va primi pe Gabriel la o nouă rundă de discuţii în Turcia “în cel mai scurt timp”.

În încercare de a-şi asigura sprijinul înaintea referendumului din aprilie, însuşi Erdogan va participa la un miting în Germania. Totuşi, criticii au avertizat că sistemul prezidenţial propus, care urmăreşte extinderea puterii lui Erdogan ca preşedinte, va facilita apariţia unei dictaturi în Turcia.

Temeri privind turcii de extremă dreapta şi PKK

Din cauza temerilor legate de tensiunile dintre turcii de aripă dreapta din Germania şi susţinătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), preşedintele BfV, Hans-Georg Maassen, a lansat în luna ianuarie o investigaţie asupra posibilităţii ca unii preoţi trimişi de Ankara în Germania să fie implicaţi în activităţi de spionaj.

“Există pericolul ca aceste lupte prin intermediari – între susţinătorii PKK şi turcii naţionalişti, de extremă dreapta – să se amplifice”, a precizat Maassen.

Deşi nu s-a referit în mod specific la chestiunea spionajului turcesc, Maassen a declarat reporterilor în luna ianuarie că Germania nu va tolera operaţiunile de spionaj turceşti în interiorul graniţelor sale.

#FreeDeniz

Reiterând afirmaţiile lui Maassen, Gabriel a declarat miercuri după întâlnirea sa cu ministrul turc de Externe că luptele interne ale Turciei nu ar trebui importate în Germania.

Berlinul a avut la rândul său de purtat propria sa luptă în ultimele săptămâni după arestarea jurnalistului germano-turc Deniz Yucel.

Yucel, un jurnalist la ziarul german Die Welt, a fost arestat luna trecută pentru acuzaţii privind propaganda teroristă, devenind astfel primul reporter german arestat în Turcia ca parte a campaniei masive a preşedintelui Erdogan împotriva libertăţii mass mediei.

Jurnalistul germano-turc, în vârstă de 43 de ani, care a scris câteva articole critice la adresa tratamentului aplicat de guvernul turc etnicilor kurzi, a fost închis în aşteptarea procesului său. Erdogan a declarat că Yucel este un “agent german”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe